Tahreer Photography / Getty

Dendermonde huurt man met metaaldetector in om te helpen bij archeologisch onderzoek

Een man uit Buggenhout helpt de stad Dendermonde bij het archeologische onderzoek aan het oude begijnhof. De man werkt professioneel met een metaaldetector en kan met dat apparaat dingen vinden die archeologen mogelijks over het hoofd zien. “Omgaan met een metaaldetector is een vaardigheid apart”, klinkt het. 

In Dendermonde zijn er archeologische opgravingen bezig aan het oude begijnhof. Tussen de archeologen loopt ook Kris Van Den Berge uit Buggenhout rond. Hij is zelfstandig metaaldetectorist en is ingehuurd om spullen te vinden die archeologen misschien over het hoofd zouden zien. 

Samenwerken

“Archeologen hebben ook wel een metaaldetector, maar het apparaat bedienen is niet hun biotoop”, vertelt Kris Van Den Berge bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Zij hebben eigenlijk de nodige ervaring niet om ermee te werken. Ik ben blij dat ik wel een toevoeging kan betekenen. Ik heb momenteel al een 50-tal vondsten bovengehaald.”

Geschiedeniszoeker

“Mensen die met een metaaldetector op zoek gaan naar spullen worden vaak schattenjagers genoemd, maar dat is een verkeerd woord”, gaat Van Den Berge verder. “Wij zijn eigenlijk geschiedeniszoekers. Alles draait rond het verhaal dat achter de vondst schuilt. Het is heel interessant om na te gaan wie honderden jaren geleden een bepaald voorwerp verloren heeft en of die persoon daar misschien wel voor gestraft is geweest”, lacht hij. 

Meest gelezen