Directeur basisschool 3K Kinrooi: "Contactbubbels behouden tijdens middagspeeltijd is een groot probleem"

Nu eindelijk beslist is wie wanneer naar school kan, moeten heel wat scholen nog maar eens hun werking omgooien. In Start Je Dag op Radio 2 Limburg reageert directeur Erwin Henckens van basisschool 3K in Kinrooi op de nieuwe regeling. Alle leerlingen opvangen wordt volgens hem geen probleem, maar de contactbubbels (de verschillende klassen, nvdr.) uit mekaar houden wordt moeilijk. 

Basisschool 3K in Kinrooi bestaat uit een kleuterschool en een lagere school. Op 2 juni ontvangen zij dus alle kleuters, en op 5 juni starten ze met een proefdag voor alle leerlingen van de lagere school. Op dat vlak verandert er organisatorisch gezien weinig voor de school. “Wij waren voorbereid om met de hele groep, kleuters en leerlingen van de lagere school, te starten op 2 juni”, vertelt directeur Erwin Henckens. “Eigenlijk hebben we nu wat respijt gekregen voor het derde, vierde en vijfde leerjaar.”

Probeer een kleuter maar eens uit te leggen dat hij binnen één zone moet blijven.

Erwin Henckens, directeur basisschool 3K Kinrooi

Wat voor de basisschool mogelijk wél een probleem zal vormen is het behouden van de contactbubbels. Elke klas wordt één contactbubbel, die wel uit meer dan 20 leerlingen mag bestaan maar geen contact mag hebben met andere contactbubbels. “Vooral de speeltijd wordt een groot probleem. In de voormiddag kunnen we de verschillende jaren nog uit mekaar houden, door op verschillende tijdstippen speeltijd te houden. Maar tijdens de middagspeeltijd wordt dat moeilijk”, vertelt de directeur.

Hoe pak je dat dan aan als school? Henckens moet er eens goed bij zuchten. “Ze zeggen er wel bij dat die afstand bewaren moet waar het mogelijk is. Maar voor het lager onderwijs zit ik met twaalf klassen, dus dan zou ik twaalf zones moeten afbakenen. Bij de kleuters is het hetzelfde verhaal. Daar zouden we zes zones moeten creëren. Probeer een kleuter maar eens uit te leggen dat hij binnen één zone moet blijven.”

Het is altijd dansen op een slappe koord. Je moet contact houden met ouders, collega’s en het schoolbestuur en die willen allemaal weten hoe het zit.
Erwin Henckens, directeur basisschool 3K Kinrooi

Zoals verschillende directeurs de afgelopen dagen, uit Erwin Henckens ook kritiek op de communicatie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Je krijgt informatie binnen via de media en van de minister. Maar dan moet je nog steeds wachten op een beslissing van de Veiligheidsraad. Ouders zien dat zo niet en gaan er vanuit dat het in orde komt. Het is altijd dansen op een slappe koord. Je moet contact houden met ouders, collega’s en het schoolbestuur en die willen allemaal weten hoe het zit. Maar zonder groen licht van de Veiligheidsraad moet je eigenlijk alles met een korrel zout nemen.” 

Meest gelezen