Marc Leten

Code oranje voor West-Vlaamse natuur- en bosgebieden

Het Agentschap Natuur en Bos heeft nu ook in West-Vlaanderen code oranje uitgeroepen. Dit betekent dat er een hoog risico is op brand in natuur- en bosgebieden. Natuur en Bos vraagt om bijzonder voorzichtig te zijn als je de komende dagen wandelt in één van die gebieden.

Over heel Vlaanderen bekeken hebben we nu de stap gezet van code geel: gevaar naar code oranje: hoog gevaar. West-Vlaanderen sluit vandaag, met Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen aan bij Limburg en Antwerpen waar code oranje al van kracht was.

Het is de combinatie van hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke oostenwind die een gevaarlijke cocktail vormt. Bij code oranje zijn beheerders van natuurgebieden en de brandweer extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer onmiddellijk versterkt uit. 

Ouders, laat kinderen niet alleen in natuur en bos spelen

Jeroen Naeghels van het Agentschap Natuur en Bos vraagt om de kinderen zeker niet zonder toezicht te laten spelen: "Onlangs gingen de speelterreinen weer open, maar we vragen toch dat kinderen niet zonder hun ouders in de natuurdomeinen komen. Wat branden betreft, kunnen kinderen namelijk zowel dader als slachtoffer zijn. Natuurlijk vragen we ook aan bezoekers om niet te roken en zeker geen vuur te maken." In West-Vlaanderen zijn er een 70-tal natuur- en bosgebieden.

Meest gelezen