AFP or licensors

Duizenden protesteren in Ecuador tegen besparingen tijdens coronacrisis

In Ecuador zijn de afgelopen dagen duizenden betogers de straat opgekomen om te protesteren tegen het noodplan van de Ecuadoraanse president Lenin Moreno. De president wil met dit besparingsplan de economie staande houden tijdens de coronacrisis. Maar zijn plan vergroot de onvrede van de burgers, die in grote getale betogen ondanks de quarantainemaatregelen.

"Als het coronavirus ons niet doodt, dan doet de regering dat wel", dat zei een vakbondsleider tijdens de protesten tegen persbureau Reuters. Vorige week heeft president Moreno maatregelen aangekondigd om de coronacrisis economisch te overleven. Zo wil hij enkele staatsbedrijven sluiten en salarisverlagingen doorvoeren in de openbare sector. 

Als het coronavirus ons niet doodt, dan doet de regering dat wel

Vakbondsleider

Maar zijn plan heeft tot massaal protest geleid, vooral vakbonden en sociale organisaties hebben opgeroepen om te demonstreren. Zo zouden vooral de armere Ecuadoranen getroffen worden door deze crisis. De betogers vrezen dat het door de maatregelen in het noodplan nog zal verergeren. 

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno
AFP

Burgemeester Jorge Yundo Machado, van de hoofdstad Quito, vroeg op Twitter om niet “persoonlijk” te protesteren omwille van de gezondheidsrisico’s. Maar de betogers lapten de quarantainemaatregelen aan hun laars.

"150.000 banen verloren"

De economie in Ecuador was al erg slecht voor de coronacrisis en is door het virus enkel verslechterd. Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna 150.000 Ecuadoranen hun baan verloren, liet Moreno weten. Volgens het IMF zal de economie in Ecuador met 6,3 procent dalen, de sterkste daling in heel Latijns-Amerika. 

Het land is dan ook erg zwaar getroffen door het coronavirus. Per hoofd van de bevolking zou het land de meeste doden tellen in Latijns-Amerika. Vorige week heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld dat
Zuid-Amerika het “nieuwe epicentrum is van de ziekte”.

AFP or licensors

Meest gelezen