Radio 2

Eeuwenoude eik in Blueberry Fields dreigt om te vallen

In het domein Blueberry Fields in Koersel is er een eeuwenoude eik gevaarlijk gaan overhellen. Als er een volgende storm komt, dreigt hij om te vallen. Het domein wil de boom daarom redden en roept de hulp in van een Beringse boomchirurg. 

Wanneer je aankomt aan de Blueberry Fields in Koersel, kan je er niet naast kijken. Een grote eik die vervaarlijk is beginnen overhellen. “De boom is al meer dan 100 jaar oud. Dat laat je zomaar niet doodgaan. Daarom gaan we de boom redden,” zegt Luc Vandebroek van Blueberry Fields.

Wind laten waaien

Om de boom te redden, heeft het domein de hulp ingeroepen van een Beringse boomchirurg. Die snoeit de boom op strategische punten, waardoor de wind vlotter door de kruin van de boom kan waaien. Zo heeft die minder kans op omvallen.

Het hele domein Blueberry Fields staat vol met eeuwenoude bomen als deze. “Er staan meer dan 150 eiken, waarvan er heel veel eeuwelingen zijn. Eentje is zelfs rond 400 jaar. We gaan binnenkort beginnen met het catalogeren van de andere boomsoorten. Dat zijn er nog zo’n 100-tal.” 

Wij zijn zo zot om ons bezig te houden met het redden van een eik

Luc Vandebroek

Naast de blauwbesplantages is het domein dus een uitgestrekt wandelgebied met diverse flora. “In deze tijd is het belangrijk om te genieten van de dingen in je eigen regio. Daar horen de Blueberry Fields zeker bij. Om het hier zo mooi te houden, zijn wij zo zot om ons bezig te houden met het redden van een eik. Een beetje gek misschien in deze coronatijden,” lacht Vandebroek. 

Meest gelezen