De Franse premier Edouard Philippe (L)
AFP or Licensors

Verdere versoepeling coronamaatregelen Frankrijk: cafés en restaurants opnieuw open 

De Franse premier Edouard Philippe heeft een verdere versoepeling van de coronamaatregelen in zijn land afgekondigd. Zo gaat Frankrijk fase twee in. Vanaf 2 juni mag de horeca opnieuw open in de "groene" zones, de zones van het land waar het virus onder controle is. Ook wil het land vanaf 15 juni de Europese binnengrenzen openen. Toch waarschuwde de premier: "We blijven voorzichtig en mogen het risico niet lopen om nonchalant te worden".

Frankrijk wil de grenzen met Europa heropenen vanaf 15 juni. "Als de gezondheidssituatie dat toelaat", zei de Franse premier Edouard Philippe tijdens de persvoorstelling over de versoepeling van de coronamaatregelen. De premier hoopt dat vanaf midden juni Europese toeristen naar zijn land kunnen reizen.

Philippe wil dit zonder hen 14 dagen quarantaine op te leggen. Maar hij sprak ook over "wederkerigheid", er kan dus wel een quarantaine komen voor inwoners van landen die de Fransen ook veertien dagen quarantaine opleggen. Over het openen van de Europese buitengrenzen willen de Fransen op 15 juni overleggen op Europees niveau. “Deze beslissing zal collectief genomen worden”, klonk het. 

Cafés, bars en restaurants open

Op twee juni gaan de cafés, bars en restaurants open, die in de zogenaamde "groene" zone liggen.  Er zullen maximaal 10 personen aan één tafel mogen zitten, en tussen de tafels zal er een afstand van 1 meter moeten zijn.

De Fransen mogen zich weer vrij verplaatsen in het hele land. De eerdere beperking waarbij ze niet verder dan 100 kilometer van hun woonadres mochten reizen, geldt niet meer.  De parken en tuinen kunnen opnieuw bezocht worden en meer scholen gaan open, ook middelbare scholen. 

Voorts gaan zwembaden en sportzalen weer open bij onze zuiderburen. De Fransen kunnen opnieuw cultuur opsnuiven in musea  en theaters. Ook hier is het dragen van een mondmasker verplicht, en de regels van "social distancing" zullen moeten gerespecteerd worden.

Waakzaamheid in "oranje" zones

In de zogenaamde "oranje" zones waar nog meer waakzaamheid geboden is tegen COVID-19, gaan de versoepelingen minder snel in. In zones zoals Ile-de-France en een paar departementen rond Parijs, mogen alleen de terrassen open. Ook zwembaden en sportzalen gaan in de "oranje" zones maar op 22 juni open.

"Cijfers beter dan gehoopt"

Over het algemeen was de premier Philippe "tevreden". Hij verklaarde dat de resultaten in de strijd tegen het coronavirus goed waren. "De cijfer zijn zelfs iets beter dan we hadden gehoopt", voegde hij toe. Maar Philippe waarschuwde ook voor nonchalance. 

De Franse premier Edouard Philippe
AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen