Radio 2

Gemeenten willen een grotere capaciteit voor opvang regenwater

Door de droogte komen ook de Limburgse steden en gemeenten in de problemen als ze hun bomen en bloemen water willen geven. Want veel regentonnen zijn al leeg. Enkele gemeenten plannen daarom extra opslagcapaciteit.

De meeste gemeenten werken met regenwater om planten in straten en op pleinen water te geven. Zeker nieuw aangeplante bomen hebben veel water nodig. Maar de waterputten zijn op vele plaatsen al leeg. In Sint-Truiden hebben ze bijvoorbeeld een ton van 40.000 liter die leegstaat. Daarom wordt er nu voorlopig nog leidingwater gebruikt, maar enkel voor de bomen die net zijn aangeplant. Volgend jaar wordt gestart met de renovatie van het stadswerkhuis. Dan zal de capaciteit voor de opvang van regenwater veel groter worden. 

Oudsbergen

In Oudsbergen wordt er grondwater gebruikt om pas aangeplante bomen water te geven. In totaal gaat het om 550 stuks die elk minstens 100 liter nodig hebben. In de toekomst zal ook regenwater worden gebruikt. Schepen Marco Goossens (CD&V): “Wij plannen de bouw van een nieuwe technische dienst voor de gemeente Oudsbergen en dan gaan we ook het regenwater opvangen. Dat gebeurt in 12 ondergrondse bunkers voor telkens 10.000 liter water. Op die manier hebben we 120.000 liter regenwater beschikbaar voor het begieten van onze planten. Mocht dat nog niet voldoende zijn, hebben we nog het grondwater.”

Lommel

In Lommel heeft de gemeente een capaciteit voor 80.000 liter regenwater, maar ook die voorraad is bijna op. Daar kunnen ze wel nog gebruik maken van grondwater dat de brandweer oppompt.

Meest gelezen