foto imget

Irm Hermann overleden, een van Fassbinders favoriete actrices

In Duitsland is actrice Irm Hermann overleden. Ze raakte bekend met hoofd- en bijrollen in films van Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog en andere vertegenwoordigers van de Duitse Welle vanaf jaren 70. Ze was ook actrice bij verscheidene theatergezelschappen, vooral in Berlijn. Irm Hermann was 77.   

Irm Hermann is geboren in München tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze  leek voorbestemd voor een keurig leven als secretaresse. Ze had zeker niet de uitstraling van een actrice. Het was net dat wat de jonge Rainer Werner Fassbinder, de grootste regisseur ooit in Duitsland, aantrok toen hij haar in 1966 ontmoette. Nog in datzelfde jaar speelde ze in zijn kortfilm "Der Stadtstreicher". 

Koele echtgenote, strenge moeder

Hermann met Fassbinder, foto FilmFestGent

Irm Hermann bleek de ideale vertokster van koude vrouwenrollen, als onbegrijpende echtgenote in "Händler der vier Jahreszeiten" (1971), of als onwrikbaar strenge moeder in "Effi Briest".  Ze speelde al een belangrijke rol in Fassbinders eerste langspeelfilm "Liebe ist kälter als der Tod", en in de legendarische en onwaarschijnlijk bizarre en virtuoze televisiereeks "Berlin Alexanderplatz" in 1980. Voorts is ze onder meer te zien in "Katzelmacher" (1969), "De bittere tranen van Petra von Kant" (1972) en het populaire "Lili Marleen" (1980). Bekijk hieronder een typische scène, naast Fassbinder himself" in "Angst essen Seele auf". 

Fassbinder zou volgend weekend 75 zijn geworden. Hij overleed al in 1982, geen 40 jaar oud, maar met 40 grensverleggende films op zijn palmares. Gelukkig kon Irm Hermann ook andere regisseurs van haar talent bekoren. Zo speelde ze mee in "Wozzeck" van Werner Herzog. Ze acteerde tot 2 jaar geleden, in 2016 was ze nog te zien in een aflevering van "Tatort." 

foto Peter Burrett

Meest gelezen