AFP or licensors

"Lichte inbreuk" van Britse topadviseur Cummings op coronamaatregelen, volgens Boris Johnson is incident nu gesloten

In Groot-Brittannië lijkt Dominic Cummings, topadviseur van premier Boris Johnson, te ontsnappen aan een rel rond het doorbreken van de coronamaatregelen. De politie gaat hem niet beboeten en voor premier Johnson is de kwestie nu van de baan. Nochtans hadden veel Conservatieve politici het ontslag van Cummings geëist.

Cummings kwam de voorbije week onder vuur omdat hij twee keer de lockdownmaatregelen die de regering had opgelegd, geschonden had. Een keer was hij met zijn vrouw en kind bijna 400 kilometer van huis gereden naar zijn ouders, de andere keer was hij naar een kasteel dichterbij gegaan. Cummings -die samen met zijn vrouw besmet was met het coronavirus- gaf de feiten toe, maar zei hij dat "verantwoord gehandeld had".

De Britse politie heeft nu een onderzoek ingesteld en zegt dat Cummings "een lichte inbreuk" op de coronamaatregelen gemaakt heeft. Omdat hij echter voldoende afstand van andere mensen gehouden heeft, zou het risico al bij al klein geweest zijn en Cummings wordt dus niet beboet. 

Voor premier Boris Johnson is de kwestie daarmee achter de rug. Johnson heeft zijn medewerker tegen alle kritiek ook binnen zijn eigen regering verdedigd en beschouwt de zaak nu als gesloten. 

Nochtans is de woede in Groot-Brittannië erg groot en ook binnen de Conservatieve regeringspartij hebben tientallen politici om het ontslag van Cummings gevraagd. Johnson blijft dus achter Cummings staan, die erg invloedrijk is in 10 Downing Street. Of de zaak nu echt achter de rug is, zal de volgende dagen blijken. 

Meest gelezen