Meer daklozen op straat sinds coronacrisis: “Bij vrienden op de zetel slapen kan niet meer, uit vrees voor besmetting”

Sinds de start van de coronacrisis zijn er meer daklozen op straat terechtgekomen, nog meer dan ‘normaal’. Dat zeggen verschillende daklozenverenigingen in Limburg. Mensen die vaak bij vrienden of kennissen in de zetel kunnen slapen, worden nu weggestuurd uit vrees voor besmetting. 

Bij daklozenwerkingen in onder andere Pelt, Sint-Truiden en Hasselt merken ze dat er steeds meer dak– en thuislozen op straat eindigen. Ivo Todts van het Wit-Gele Kruis in Hasselt werkt letterlijk tussen de daklozen op straat en bevestigt die trend. Als verpleegkundige biedt hij daklozen psychiatrische ondersteuning en leidt hij ze naar de reguliere zorg als dat nodig is.

“Aan het begin van de lockdown zijn veel organisaties minder actief beginnen te werken”, verklaart Ivo. “Zo zijn er de laatste maanden veel minder straat– of huisbezoeken gebeurd. We merken dat daklozen en thuislozen nu meer nood hebben aan hulp.” Vooral bij thuislozen is de situatie volgens hem niet te onderschatten. “Mensen die bijvoorbeeld bij vrienden of kennissen op de zetel sliepen, kunnen dat nu niet meer omdat de bewoners bang zijn voor een besmetting”, vertelt Ivo. “Daardoor zien we meer mensen op straat.”

We screenen iedereen die we zien op straat en vragen naar eventuele symptomen.

Ivo Todts, verpleegkundige Wit-Gele Kruis

Toch blijft Ivo niet bij de pakken zitten. Samen met een heleboel Hasseltse organisaties proberen ze het probleem aan te pakken. “In de winter hebben we in de slaapzaal van de overnachtingsplaats slaapunits geplaatst. Zo heeft iedereen een aparte plaats om te liggen. Daarnaast screenen we iedereen die we zien op straat en vragen we naar eventuele symptomen. Dat doen we nu nog. Gelukkig hebben veel organisaties zich fel ingezet voor deze doelgroep”, besluit de verpleegkundige.

Meest gelezen