Brussel Mobiliteit

Brussels Gewest heeft slim gietsysteem voor bomen: "Alleen water als de boom het echt nodig heeft"

Het Brussels Gewest gebruikt slimme technologie om nieuw aangeplante bomen in parken en langs wegen water te geven. Een sonde geeft aan of de boom water nodig heeft of niet. Zo wordt verspilling van water voorkomen, wat in deze periode van droogte uiteraard welkom is. 

Het Brussels Gewest beheert ongeveer 32.000 bomen langs wegen en in parken. Elk jaar worden ook honderden nieuwe bomen geplant. De eerste drie jaar krijgen die jonge bomen regelmatig water. Dat bevordert hun groei en zorgt er ook voor dat ze op termijn zelfvoorzienend worden.

120 liter per gietbeurt

Per gietbeurt krijgt een boom 120 liter water. Maar heeft de boom dat water wel nodig op het moment van de gietbeurt? Om een antwoord te krijgen op die vraag gebruikt het Gewest nu sondes, die in de grond onder de boom steken. Op basis van vooraf ingevoerde gegevens, zoals de boomsoort en de samenstelling van de grond, laat de sonde via een app weten wanneer de boom best water krijgt (lees verder onder de foto).  

Natuurlijke airco

Dit jaar profiteren al ongeveer 560 bomen van deze technologie, bijvoorbeeld langs de Steenweg op Bergen, aan de Hallepoort en de recent vernieuwde Henri Simonetlaan. Brussels minister van mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) is tevreden over de nieuwe werkwijze. "Tijdens droogte of een hittegolf zijn bomen van onschatbare waarde voor het ecosysteem in Brussel. Ze werken als natuurlijke airconditioning, slorpen luchtverontreinigende stoffen op en dempen geluid. Bomen verminderen ook het wegsijpelen van regenwater en bestrijden de droogte efficiënter dan eender welke kunstmatige ingreep", zegt ze. "Met dit slimme gietsysteem kunnen we die bomen nu nog beter beheren", besluit de minister.  

Meest gelezen