Dode gevallen tijdens protest in Minneapolis na overlijden zwarte man: "Waarom zit agent niet in de cel?"

Voor de tweede avond op rij zijn inwoners van de Amerikaanse stad Minneapolis op straat gekomen om te protesteren tegen het overlijden van de ongewapende zwarte man, George Floyd, na een gewelddadige politie-interventie. Tijdens deze protesten ontstond een gevecht en werd een man doodgeschoten. De burgemeester van Minneapolis, Jacob Frey,  vraagt zich af waarom de man die Floyd doodde, niet in de cel zit. President Trump vraagt de FBI om de zaak te onderzoeken.

George Floyd (46) werd maandagavond tegengehouden door agenten van de Amerikaanse stad Minneapolis omdat hij leek op de beschrijving van een verdachte in een vervalsingszaak. Op beelden, gefilmd door omstanders, is te zien hoe een agent met zijn knie Floyd tegen de grond duwt, minutenlang. Floyd geeft meermaals aan dat hij niet meer kan ademen, maar de agent lost zijn greep niet. Ook niet wanneer omstanders de agenten vragen om te stoppen. Floyd wordt bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleden is.

De politieagenten hadden eerst verklaard dat Floyd weerstand bood bij de arrestatie, in een poging om de manier waarop ze de man behandeld hebben, te verdedigen. Maar beelden van een bewakingscamera van een nabijgelegen restaurant, waarop te zien is hoe de agenten Floyd arresteren, weerleggen dat. Op de beelden is te zien dat Floyd niet aggresief is en geen weerstand biedt.

(Lees verder onder tweet)

 Minneapolis,  nabij de plaats waar George Floyd stierf
AFP or licensors

Het is niet de eerste keer dat een ongewapende zwarte Amerikaan sterft bij een interventie door blanke agenten. De gemoederen lopen dan ook hoog op. Dinsdagavond kwamen mensen in Minneapolis op straat en dat leidde her en der tot confrontaties met de ordediensten. Ook woensdagavond waren er demonstraties. Die draaiden in de loop van de nacht uit op geweld in de buurt van het commissariaat waar de betrokken agenten werkten. 

Er waren brandjes en plunderingen, er werden ramen ingegooid, en betogers gooiden met stenen naar de politie. Agenten zetten barricades op en vuurden traangas af. Tijdens deze chaotische protesten, werd de politie opgeroepen voor een steekpartij. Ze troffen een man aan die nog overgebracht werd naar een ziekenhuis, maar daar overleed. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is, al stelden speurders een schotwonde vast.

Ook in Los Angeles waren er woensdagavond protesten.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors
AFP or licensors

Burgemeester: "Waarom zit de man die Floyd doodde, niet in de gevangenis?"

De vier agenten die betrokken waren bij de arrestatie van George Floyd zijn na het opduiken van de beelden ontslagen. Jacob Frey, de jonge, blanke burgemeester van Minneapolis, veroordeelde de feiten dinsdag al bijzonder scherp.

Frey spoorde Justitie woensdag aan om de agenten te vervolgen. "Ik worstel al 36 uur met één fundamentele vraag: waarom zit de man die George Floyd gedood heeft, niet in de gevangenis? Als u of ik zoiets gedaan zou hebben, zouden wij op dit moment in de cel zitten." De agenten zijn vrij in afwachting van verder onderzoek. Frey voegde er later aan toe: "Ik heb de beelden bekeken. Ik zag geen bedreiging van Floyd. Ik zag niks dat aangaf dat dit soort reactie nodig was."

De Amerikaanse president Donald Trump had nog niet gereageerd op de feiten. Afgelopen nacht verstuurde hij een tweet waarin hij zegt de FBI en het ministerie van Justitie de opdracht te hebben gegeven om deze "trieste en tragische zaak" te onderzoeken. Hij betuigt ook zijn medeleven aan de nabestaanden. "Gerechtigheid zal geschieden."

(tekst gaat voort onder de tweet)

 Minneapolis
AFP or licensors

"Gerechtigheid laten geschieden"

Heel wat burgers, activisten en beroemdheden hadden al opgeroepen tot een snelle vervolging voor burgemeester Jacob Frey dat deed. Maar een rechtszaak zou wel eens lang op zich kunnen laten wachten. Het kan maanden, misschien zelfs jaren duren voor het onderzoek afgerond is.

Benjamin Crump, de advocaat van de nabestaanden van Floyd, roept intussen op tot vreedzame protesten. "We kunnen en mogen ons niet verlagen tot het niveau van de onderdrukkers. We zullen vragen, en uiteindelijk eisen- dat er eindelijk blijvend verandering komt door ons licht te laten schijnen op een vreselijke en onaanvaardbare aanpak, door gerechtigheid te laten geschieden."

De Police Officers' Federation of Minneapolis, een politievakbond, zegt in een verklaring dat de betrokken agenten meewerken met onderzoek en dat het niet het moment was om snel tot een conclusie te komen. "We moeten alle beelden bekijken. We moeten wachten op het rapport van de autopsie", luidde het in een mededeling.

 Minneapolis
AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen