Archieffoto India

Unicef: "Tot 86 miljoen extra kinderen in armoede door coronacrisis"

Door de coronacrisis kunnen tegen eind dit jaar tot 86 miljoen extra kinderen in armoede leven. Dat zegt Unicef, de jongerenorganisatie van de Verenigde Naties. Twee op de drie van die kinderen wonen in Afrika of Zuid-Azië. 

"De pandemie van het coronavirus heeft een ongekende sociaal-economische crisis veroorzaakt die de middelen voor gezinnen over de hele wereld uitholt", zegt Henrietta Fore van UNICEF. De jongerenorganisatie van de VN waarschuwt dat de impact van de crisis jaren zal aanhouden. 

Arme gezinnen dubbel getroffen

Miljoenen gezinnen leiden onmiddellijk inkomensverlies. Dat betekent dat gezinnen minder in staat zijn om de basiskosten, inclusief voedsel en water, te betalen, minder toegang hebben tot gezondheidszorg of onderwijs en meer risico lopen op kinderhuwelijken, geweld, uitbuiting en misbruik. 

Tegelijk hebben de overheden van armere landen minder fiscale inkomsten en dat zal dan weer leiden tot een vermindering in de hulp waar arme gezinnen van afhankelijk zijn.

Vóór de pandemie had tweederde van de kinderen over de hele wereld geen toegang tot enige vorm van sociale bescherming, waardoor het voor gezinnen onmogelijk werd om financiële schokken te weerstaan.  Slechts 16 procent van de kinderen in Afrika valt onder de sociale bescherming, aldus Unicef.

Archieffoto voedselbedeling India

Voor kinderen die leven in landen die al door conflicten en geweld zijn getroffen, zal de impact van deze crisis verder vergroten. De regio Midden-Oosten en Noord-Afrika, de thuisbasis van het grootste aantal kinderen in nood als gevolg van conflicten, heeft het hoogste werkloosheidscijfer onder jongeren, terwijl bijna de helft van alle kinderen in de regio er in armoede leeft.

Goed nieuws: sommige landen verhogen wél hulp

Een aantal landen slaagt er toch in om hulpprogramma’s voor arme gezinnen uit te breiden. In Indonesië en Mongolië is de hulp aan kinderen opgeschaald. Ook in Colombia en Argentinië wordt een tandje bijgestoken, aldus Unicef.

In Peru bijvoorbeeld geeft de regering een solidariteitsbonus aan huishoudens op het platteland, onafhankelijke werknemers en kwetsbare gezinnen.

Meest gelezen