James Arthur Photography

"Systeem stoot op limiet": professor Vlieghe, die exit begeleidt, wil regel van vier personen volgende week herbekijken

Professor Erika Vlieghe, die aan het hoofd staat van de expertengroep die de overheid adviseert, wil volgende week op de Veiligheidsraad een nieuw voorstel doen voor de sociale contactregels. De strikte regel van vier personen "stoot op zijn limiet", zegt Vlieghe. "We gaan nog altijd onze contacten moeten beperken, maar misschien op een andere manier en minder dwangmatig met dat getal vier." 

Sinds Moederdag, 10 mei, mogen we 4 personen toevoegen aan onze “huisbubbel”. Over die regel ontstond er veel verwarring, en het is ook twijfelachtig of iedereen die richtlijn nauwgezet opvolgt. 

Zeker nu kinderen in de lagere school vanaf 5 juni geen afstand meer moeten houden van hun klasgenoten, lijkt het verhaal van de “huisbubbel” plus vier personen een eindig verhaal. 

Houdbaar

“We voelen allemaal aan dat we geleidelijk aan evolueren naar een situatie waarin we op een andere manier gaan moeten omgaan met onze contacten”, zegt infectiologe Erika Vlieghe, die aan het hoofd staat van de expertengroep die de overheid adviseert. 

Volgende week woensdag is er een nieuwe Veiligheidsraad, en Vlieghe zegt dat de expertengroep “daarover een aantal nieuwe adviezen wenst te formuleren.”

De professor gaat niet in detail, maar spreekt van “algemene regels” die “langer houdbaar zijn” en niet meer “krampachtig vasthouden aan bepaalde cijfers”. “We voelen allemaal dat dat systeem op zijn limiet stoot.” 

Professor Erika Vlieghe

Kinderen

Mogelijk komt er een onderscheid voor de contacten van jonge kinderen en de contacten die volwassenen mogen hebben. Zo legt Vlieghe uit dat de afstandsregels in het lager onderwijs gelost zijn, “omdat kinderen niet de motor zijn van de epidemie”. Tot nu was de regel dat leerlingen elk over vier vierkante meter moeten beschikken, maar vanaf 5 juni wordt die regel geschrapt. 

“Kinderen zijn vermoedelijk minder besmettelijk dan volwassenen ten opzichte van elkaar. Dat is de afgelopen weken duidelijker geworden”, zegt de professor. “De afstand tussen leerlingen de leerkracht, tussen leerkrachten onderling en tussen leerkrachten en ouders is veel belangrijker.” 

Bubbels blijven

Toch is het niet allemaal back to normal. “We gaan nog altijd onze contacten moeten beperken, maar misschien op een andere manier en minder dwangmatig met dat getal vier. Ik denk dat we als maatschappij precies een probleem hebben met dat getal vier, ofwel als het over vierkante meters gaat of over personen.”  

Ik denk dat we als maatschappij precies een probleem hebben met dat getal vier, ofwel als het over vierkante meters gaat of over personen

Erika Vlieghe, hoofd van de expertengroep die de exit begeleidt

“Het concept van de bubbels blijft wel belangrijk”, benadrukt de professor, om te kunnen nagaan wie met wie in contact was als er iemand ziek wordt. “Dan blijft de contact tracing ook haalbaar en bevattelijk.” 

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen