Winkelketen Aveve is slachtoffer van cyberaanval

Winkelketen Aveve is vanochtend slachtoffer geworden van een cyberaanval. Onbekenden hebben zogenoemde 'malware' geïnstalleerd, waardoor verschillende computersystemen niet meer naar behoren werken. Een klein aantal winkels is gesloten omdat er problemen zijn met elektronische betalingen.

Aveve is een winkelketen die land- en tuinbouwproducten verkoopt. Vanochtend moesten medewerkers vaststellen dat verschillende computersystemen niet meer werkten. Uit onderzoek bleek dat er zogenoemde 'malware' geïnstalleerd was, softwareprogramma's die schade aanrichten.

"De omvang van de problemen zijn we nog volop aan het inschatten", zegt Stephanie Deleul, woordvoerster van moederbedrijf Arvesta. "Een klein aantal winkels is tijdelijk gesloten omdat klanten er op dit moment niet met betaalkaarten kunnen betalen. Ook de website is buiten gebruik. We werken nu met man en macht om alle winkels morgen weer te kunnen openen." 

Aveve is een winkelketen met 1900 medewerkers en een 250-tal winkels. Een tijdje geleden kwam de keten in het nieuws door een getuigenis van een interimmedewerker. De man beweerde dat hij uitzicht had op een vast contract, maar dat hij een week voordat het contract zou ingaan plots bedankt werd voor bewezen diensten. Zijn verhaal kreeg veel aandacht op sociale media. 

Volgens Arvesta zijn er geen aanwijzingen dat de cyberaanval iets met de getuigenis te maken heeft. 

Meest gelezen