Burgemeester Glabbeek waarschuwt zwembadeigenaars na incident: "Let op als je zwavel met chloor mengt"

De burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (LDD), waarschuwt voor het gebruik van zwavel in combinatie met chloor om zwembaden te reinigen. Gisteren moest de brandweer uitrukken voor een incident in deelgemeente Bunsbeek.

Gisterenavond kreeg de brandweer van Tienen een oproep binnen uit Bunsbeek voor een probleem met chemische stoffen. "Bewoners wilden de pH-waarde en het chloorgehalte van hun zwembad op peil houden en hadden daarvoor chloor en zwavel gemengd", vertelt burgemeester Reekmans. "Door die mengeling is een chemische reactie ontstaan en dat heeft geleid tot gasvorming en een indringende chemische geur. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en kon erger voorkomen worden." 

Andere incidenten

Het is niet de eerste keer dat er in Glabbeek iets fout loopt bij het reinigen van een zwembad. "Vorig jaar hebben we hiervoor een school moeten ontruimen en toen moest zelfs de decompressiecontainer van de brandweer uitrijden. Ook de eigenaar raakte toen helaas bedwelmd en moest naar het ziekenhuis overgebracht worden", zegt de burgemeester.

Wanneer je de chemische gassen inademt kan je je longen verbranden

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek (LDD)

Reekmans roept nu op om voorzichtig te zijn bij het reinigen van zwembaden. "We zien het vooral bij oudere zwembadinstallaties, waar je zelf nog producten moet mengen om het zwembad te onderhouden. Ik vraag dan ook om goed op te letten. Want wanneer je die gassen inademt, kan je je longen verbranden. Het is een heel giftig goedje. Dus let op wat je doet en verwittig meteen de brandweer mocht het foutlopen." 

Meest gelezen