(C)2017 Igor Stevanovic, [**] Bits And Splits, all rights reserved

Autismespectrumstoornis in veranderende coronawereld: “Lichaamstaal is moeilijk te lezen met mondmasker”

De voortdurend veranderende coronamaatregelen kunnen verwarrend zijn voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Nu we vaker uit ons kot komen en anderen mogen zien, valt het des te meer op hoe anders alles is. “De coronacrisis heeft niet veel veranderd in huis, maar naar buiten gaan is nu heel moeilijk”, getuigt Liesbeth Capiau uit Aalst die ASS heeft bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

In deze coronatijden veranderen de regels over wat kan en wat niet kan elke week. Dat zorgt voor verwarrende situaties bij iedereen, maar voor mensen met een autismespectrumstoornis kan het soms echt ingewikkeld zijn. “In het begin waren de regels heel erg duidelijk”, vertelt Liesbeth Capiau uit Aalst. “Maar nu is het soms heel verwarrend. Ik heb het vooral moeilijk met het onvoorspelbare gedrag van anderen.”

Stresserende situaties

“In mijn dagelijkse routine is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd”, gaat Capiau verder. “Maar naar buiten gaan of met de hond gaan wandelen is nu heel anders. Het geeft me veel stress. Aan het begin van de crisis was dat zelfs onmogelijk. Als ik dan met mijn man naar buiten ging, kwamen we in het park terecht in een zee van mensen. Ik voel me daar heel oncomfortabel bij. Als ik ga wandelen is dat om mijn hoofd leeg te maken en niet om iedere 5 seconden iemand tegen te komen en me af te vragen hoe we in hemelsnaam afstand gaan houden.”

Ik heb niet graag dat mensen dichtbij komen, social distancing kan ik dus wel waarderen

“Ik moet toegeven dat ik wel blij was met de hele regel rond social distancing. Ik heb sowieso niet graag dat mensen te dichtbij komen, dus kon die regel wel waarderen. Als er iemand dan toch te dichtbij komt, kan ik wel kwaad worden. Het is moeilijk om om te gaan met het onvoorspelbare gedrag van anderen, en dat gedrag is er nu wel meer dan voor de coronacrisis.”

Lichaamstaal

“Heel veel regels zijn verwarrend”, zegt Capiau nog. “Het scenario van de mondmaskers bijvoorbeeld: eerst helpen ze niet, dan weer wel, dan zijn we verplicht, dan krijgen we er en dan moesten we er toch zelf maken. Ik kreeg het daar echt van op mijn zenuwen. Al besef ik ook wel dat dat voor iedereen zo is.”

De sociale interacties die je kent en waar je sowieso al vrij onhandig in bent, worden nog 10 keer zo moeilijk

Maar de mondmaskerkwestie veroorzaakt meerdere problemen bij Liesbeth Capiau: “Ik heb – zoals veel mensen met autisme – moeite om lichaamstaal te lezen. Als iemand dan een mondmasker draagt, zie je maar de helft van het gezicht, dus dan is het nog moeilijker. De sociale interactie die je kent en waar je sowieso al vrij onhandig in bent, wordt nog 10 keer zo moeilijk.”

Meest gelezen