Belga Image

Bootjes moeten blokvaren aan sluizen in West- en Oost-Vlaanderen door aanhoudende droogte

Door de droogte moeten alle boten in de provincies Oost- en West-Vlaanderen blokvaren aan de sluizen. Dat wil zeggen dat ze in groep wachten tot de sluis vol is en dan pas mogen doorsteken. De maatregel was er al voor beroepsschepen, maar nu dus ook voor de pleziervaart. "Het varen mag opnieuw, maar er zijn wel beperkingen", legt Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg uit.

Je mag vanaf vandaag opnieuw varen met je bootje op de rivieren in Oost- en West-Vlaanderen. Dat betekent dat er meer verkeer zal zijn op het water. Met de aanhoudende droogte kan dat de nodige problemen met zich meebrengen: "De kleine bootjes moeten nu samen door de sluizen met de beroepsschepen. Het continu open en dicht maken van sluizen kan voor droogte zorgen. Het water verhuist telkens van de ene naar de andere kant en dat kan voor droge stukken zorgen. Om dat te vermijden, moeten de sluizen zo weinig mogelijk gebruikt worden", zegt Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg.

Bij het gebruik van een sluis verhuist er heel veel water van de ene kant naar de andere kant, daardoor zou de ene kant droger kunnen staan dan de andere

Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg

Blokvaren

Boten moeten samen wachten om in groep door de sluis te varen. Dat "blokvaren" is nodig, want zo wordt de sluis maximaal gevuld en kan iedereen in één keer overvaren. "Ook als het een kleinere sluis is. Dan wordt er gewacht tot de sluis volledig gevuld is en dan kunnen ze allemaal samen door de sluis varen." Op die manier moet de sluis zo weinig mogelijk open en dicht gaan. "Dat is nodig om water te besparen en is een maatregel tegen de droogte. Als er geen beroepsvaart is, en er weinig verkeer is op het water, dan kan het wel zijn dat er een uurtje gewacht moet worden."

Er waren eerder al sluizen waar een blokvaartschema werd toegepast voor de beroepsschepen. Nu komen daar de sluizen bij waar ook plezierbootjes door mogen. Doordat die erbij komen moeten zij ook "blokvaren". 

Meest gelezen