Videospeler inladen...

Code rood voor natuurgebieden in Antwerpen en Limburg: "Extreem hoog brandgevaar. Blijf er weg"

De risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg is opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos. Bezoekers krijgen de raad om niet naar de natuurgebieden te gaan.

De aanhoudende droogte, het warme weer en voorspelde oostenwind voor de komende dagen kunnen aanleiding zijn voor natuurbranden. Daarom neemt het Agentschap Natuur en Bos maatregelen, kondigt het code rood aan.

Die code rood wil vooral zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. "We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen", zegt Jeroen Denaeghel Natuur en Bos. "Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied."

Smeulende sigaret kan snel escaleren

Een brand kan zeer snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen kunnen snel zorgen voor een grotere brand. Natuur en Bos dringt er daarom bij de bevolking op aan om het verbod op het maken van vuur of te roken in de natuur strikt na te leven. "En wie een smeulende brand of andere verdachte zaken ziet, vragen we met aandrang om het noodnummer te bellen", zegt Denaeghel.

We vragen om gevaarlijke en verdachte situaties in de natuurgebieden meteen te melden via het noodnummer.

Jeroen Denaeghel - Agentschap Natuur en Bos

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.

Herbekijk hier de journaalreportage en het gesprek met onze weerman Frank Deboosere: (lees verder onder de beelden) 

Videospeler inladen...

Droge zandgrond

Dat net in die twee provincies code rood wordt afgekondigd, is geen toeval. "In Antwerpen en Limburg is er zeer droge zandgrond in de natuurgebieden. Daardoor komt er onvoldoende water bij planten en bomen, waardoor die erg droog en dor zijn, en bijzonder brandbaar", legt Denaeghel uit. " Vooral de heidegebieden zijn erg kwetsbaar. In de andere provincies is dat minder het geval, daarom geldt daar nog code oranje."

Meest gelezen