Brugse gevangenen verkiezen videobellen boven echt bezoek

Sinds maandag mogen gedetineerden weer bezoek ontvangen in de gevangenis. Maar in Brugge zijn de gevangenen niet zo enthousiast over de regeling. Door alle veiligheidsvoorschriften is het bijvoorbeeld moeilijk om elkaar tijdens het bezoek goed te verstaan. "Daardoor verkiezen de meeste gevangenen zelfs videobellen boven een echt bezoek", zegt Aagje Van Maerrem,  psychologe in de vrouwenafdeling.

"Het is deze week allemaal wel vlot verlopen, maar het was niet zo goed", zegt psychologe Van Maerrem. "De gevangene en de bezoeker moeten allebei een mondmasker dragen. Daartussen staat dan nog eens een plexiwand. De communicatie verliep daardoor niet zo vlot. Heel veel gedetineerden verkiezen eigenlijk het videobellen boven het echte bezoek. Tijdens het videobellen kunnen ze onmiddellijk ook zien hoe het er bij hen thuis aan toegaat en hoe bijvoorbeeld de kinderen veranderen."

Inhaalbeweging

"Ik hoop dat het videobellen ook kan blijven bestaan na de coronacrisis", zegt Van Maerrem nog. "Voor er sprake was van corona, was er helemaal nog geen sprake van videobellen. Justitie heeft op dat vlak echt wel een inhaalbeweging gedaan. Zo kunnen gedetineerden echt wel goed contact houden met het thuisfront. Zeker als ze van een andere regio komen. Het is ook veel gemakkelijker voor de bezoeker, want dan moet hij of zij geen uur meer op voorhand aanwezig zijn en de reis naar de gevangenis maken."

Meest gelezen