Reporters

Pieter De Crem (CD&V): "Vanaf morgen is familiebezoek in buurlanden toegestaan"

Vanaf morgen (zaterdag) is het voor Belgen toegestaan om familieleden te bezoeken die in een van onze buurlanden wonen. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Vrienden bezoeken die over de grens wonen, blijft verboden.

Goed nieuws voor wie familieleden in een van onze buurlanden heeft: vanaf morgen mag u weer de grens over om hen een bezoekje te brengen. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Sinds het begin van de coronamaatregelen was dat verboden.

"Onze grenzen zijn niet dicht, maar sommige verplaatsingen kunnen niet", legt De Crem uit in een gesprek met VRT NWS. "Nu wordt een beperking opgeheven, intrafamiliale verplaatsingen naar de ons omringende landen mogen weer plaatsvinden. Het gaat dus om Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en via de Eurostarlijn ook het Verenigd Koninkrijk."

"Je moet kunnen bewijzen dat het om een familiebezoek gaat en dat je een aantoonbare band hebt", benadrukt De Crem. Vrienden in een van onze buurlanden bezoeken, blijft verboden. "Dat is duidelijk uit de bespreking met de regeringstop gekomen. Het gaat om familiebezoek, vriendenbezoek is daar niet bij."

"Gezond verstand"

Als u eenmaal bij uw familie in het buitenland bent, mag u samen gaan winkelen als dat noodzakelijk is. Samen een daguitstap maken, kan niet. "We rekenen op het gezond verstand. Dat betekent dat je het bezoek zo kort mogelijk moet houden en afstand moet bewaren."

Het ministerieel besluit verschijnt morgenochtend in het Staatsblad. Vanaf dan is het familiebezoek toegelaten.

Meest gelezen