Videospeler inladen...

Gebouwen in Minneapolis in brand na 3e nacht van protest na dood zwarte man, agent die op hem zat beschuldigd van moord

Voor de derde nacht op rij is het erg onrustig geweest in de stad Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota. Honderden demonstranten zijn opnieuw op straat gekomen om te protesteren tegen de dood van een 46-jarige zwarte man na zijn arrestatie door de politie. Het politiekantoor werd bestormd en in verschillende gebouwen werd brand gesticht. Amerikaans president Donald Trump verwijt de burgemeester een "gebrek aan leiderschap". Bij een tweet van Trump over de situatie is overigens opnieuw een waarschuwing van Twitter verschenen. De agent die met zijn knie op de nek van George Floyd zat, is intussen beschuldigd van moord.

George Floyd stierf maandag bij zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd gearresteerd omdat hij met een vals bankbriefje zou betaald hebben. Op videobeelden is te zien hoe een blanke agent met zijn knie Floyd in een wurggreep houdt waardoor hij in ademnood raakt.

De volledige patrouille - vier agenten - die bij de arrestatie aanwezig was, werd al snel ontslagen. De agent die met zijn knie op de nek van Floyd zat, is ondertussen gearresteerd, hij wordt beschuldigd van moord in de derde graad en doodslag. Tegen de andere drie agenten is nog geen aanklacht geformuleerd.

Het is het zoveelste voorval in de VS waarbij een zwarte man overlijdt na een politie-interventie.

Onze correspondent Björn Soenens in de VS: "Het kookpunt is bereikt": (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Mensen komen op straat om te protesteren tegen wat ze "politiebrutaliteit" noemen. Net als gisteren zijn op verschillende plaatsen winkels en straatmeubilair in brand gestoken. Betogers zijn ook een politiekantoor binnengedrongen en hebben er brand gesticht. Op beelden van CNN is te zien hoe een van de gebouwen gedeeltelijk instort door de felle brand die er woedt.

Bij het ochtendgloren is een CNN-reporter overigens opgepakt door de oproerpolitie, die in groten getale aanwezig is en geregeld interventies doet in de groepen betogers. De CNN-journalist was net aan een liveverslag bezig toen agenten hem en zijn ploeg omsingelden en uiteindelijk ook in de boeien sloten en wegbrachten. Volgens de agenten wilden de reporters niet weggaan, hoewel hen dat wel gevraagd was. Intussen zijn de journalist en zijn ploeg weer vrijgelaten. De gouverneur van Minnesota noemde de aanhoudingen "onaanvaardbaar" en heeft zijn excuses ervoor aangeboden. (Bekijk de beelden in onderstaande tweet, tekst gaat voort onder de tweet.)

Agenten hebben barricades opgezet en traangas afgevuurd. De burgemeester van Minneapolis Jacob Frey roept op om vreedzaam te protesteren en de schade voor de gemeenschap niet nog groter te maken.

Maar die oproep lijkt niet voldoende voor Amerikaans president Donald Trump. Op Twitter verwijt Trump de burgemeester een gebrek aan leiderschap. "Ofwel raapt de radicaal linkse burgemeester Jacob Frey zichzelf bijeen en krijgt hij zijn stad onder controle, ofwel stuur ik de Nationale Garde en klaar het werk", tweet de president. In een volgende tweet spreekt Trump over "gangsters die de herinnering aan George Floyd onteren".

Die laatste tweet is overigens door Twitter afgeschermd. Volgens het bedrijf schond Trumps tweet de "Twitter-regels over het verheerlijken van geweld". "Twitter heeft echter vastgesteld dat het in het algemeen belang kan zijn dat de tweet toegankelijk blijft." Twitter heeft de tweet dus niet weggehaald, maar er een waarschuwing bijgezet, waardoor je de tweet niet meteen te zien krijgt en je een extra keer moet klikken. Het is ook niet mogelijk om de tweet te delen of leuk te vinden. (De tekst gaat voort onder de afbeelding en video.)

De waarschuwing van Twitter.

Socialemedia-expert Tim Verheyden geeft in "Het Journaal" meer uitleg over de confrontatie tussen Trump en Twitter:

Videospeler inladen...

Burgemeester Frey bijt van zich af zegt dat het pas zwak is om met een beschuldigende vinger naar anderen te wijzen in een crisis. "Donald Trump weet niets over de kracht van Minneapolis", reageert hij.

De gouverneur van Minnesota Tim Walz had de Nationale Garde, een speciale afdeling van het Amerikaanse leger, al om bijstand gevraagd om de rust te doen terugkeren. "De dood van George Floyd zou moeten leiden tot gerechtigheid en systematische verandering, niet tot meer dood en vernieling", veroordeelde de gouverneur. In de loop van de voormiddag werden 500 agenten van de Nationale Garde in de stad ontplooid. Ook in andere Amerikaanse staten als Illinois en Tennessee wordt betoogd. (De tekst gaat voort onder de foto's van de rellen.)

2020 Getty Images
2020 Getty Images
2020 Getty Images
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump wil dat onderzoek snel gaat

De broer van George Floyd, Philonise Floyd, heeft een emotioneel pleidooi gehouden. Hij eist dat de agenten gearresteerd worden en ze de doodstraf krijgen. "Ik krijg nooit nog mijn broer terug. We willen gerechtigheid. (...)  Ik ben het beu om zwarte mannen te zien sterven."

Burgemeester Frey van Minneapolis zei eerder dat het protest een gevolg is van "opgestapelde woede en verdriet, niet alleen vanwege die vijf minuten aan horrorbeelden, maar vanwege 400 jaar horror." Frey wil dat het gerecht er vaart achter zet. "Waarom is de man die George Floyd doodde nog niet in de gevangenis? Als jij of ik het zouden gedaan hebben, zaten we achter de tralies", klinkt het onomwonden. 

President Trump heeft de videobeelden van de arrestatie bekeken. Zijn woordvoerster Kayleigh McEnany laat weten dat hij "een gruwelijk drama" zag en dat de president de FBI heeft gebeld voor een snel onderzoek.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen