Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Econoom Paul De Grauwe: “Relanceplan van PS-voorzitter Paul Magnette van 50 miljard euro is surrealistisch”

Econoom Paul De Grauwe (London School of Economics) noemt het relanceplan van 50 miljard euro van PS-voorzitter Paul Magnette "surrealistisch". Dat zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Het plan gaat uit van injecties in de koopkracht van gezinnen die dan doorsijpelt in de hele economische keten, genre klant koopt bij slager koopt bij boer.

Paul De Grauwe was keihard voor het relanceplan van Magnette: “Wij hebben nu een tekort dat zeker naar 50 miljard zal gaan. Je kunt toch op het einde van de rit niet zeggen: we gaan daar nog 50 miljard aan toevoegen? Dat is misschien om aan politiek te doen, maar het is geen serieuze economische analyse.”

En misschien is zo’n relanceplan wel helemaal niet nodig, gaat De Grauwe verder: “De pandemie is tijdelijk. Als ze voorbij is, dan kunnen we ons verwachten aan een heropleving. En die kan heel sterk zijn, met als gevolg dat het dan absoluut niet nodig zal zijn om er nog eens 50 miljard aan toe te voegen.”

Paul De Grauwe mag dan wel het relanceplan van Magnette afschieten, tegelijk is hij voorstander van meer overheidsinvesteringen: “Publiek transport bijvoorbeeld. Maar dat is een instrument op lange termijn. Je ziet maar effecten over vijf of tien jaar. Het is geen goed instrument om de economie op te krikken.”  

Van Overtveldt minder kritisch voor Magnette

Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) – die als econoom “rechtser” wordt ingeschat dan Paul De Grauwe – kraakte het plan van Magnette niet meteen af: “Ik zou graag wat meer details kennen. 50 miljard, meer koopkracht, dat is dan ongeveer wat we er vandaag van weten.”

Van Overtveldt had ook twee eigen voorstellen voor de economische relance na corona: het “intact houden van de koopkracht van de meest behoeftigen” en ten tweede “de solvabiliteit, de stevigheid van onze ondernemingen.”

Kijk hier naar de uitzending van "De afspraak op vrijdag"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen