Arterra / Philippe Clément

Twee vale gieren gespot in de Kempen: “Dit is kicken!”

In Olmen, bij Balen, zijn twee vale gieren gespot. De beestjes komen vermoedelijk uit Zuid-Frankrijk. “Zo’n tripje is voor hen niet ver en met het coronavirus hoeven zij geen rekening te houden”, lacht vogelkenner Koen Leysen.

Het was vogelkenner Koen Leysen die de dieren ontdekte. “Ik hoorde een wulp (een vogel, nvdr) fluiten en ben meteen naar een open plekje in het bos gelopen. Daar zag ik plots twee vale gieren boven mijn hoofd cirkelen samen met een buizerd. Die laatste is ook geen kleintje, maar in vergelijking met de gieren was het net een dwerg”, lacht Leysen.

In ons land zijn dit jaar al zo’n zes waarnemingen van gieren geregistreerd, maar het is de eerste keer dit jaar dat er ook in de Kempen gespot worden. “Het is de eerste keer dat ik ze zelf opmerk en dat is kicken”, zegt Leysen.

Bij die gieren, vloog ook een buizerd. Die laatste is ook geen kleintje, maar in vergelijking met de gieren was het net een dwerg

Koen Leysen, vogelkenner

De dieren komen wellicht uit de Pyreneeën in het Zuiden van Frankrijk. “Voor hen is dat geen grote uitstap. Als ze mee-zweven met de wind, verbruiken ze zelfs geen energie. En zij moeten natuurlijk geen rekening houden met het coronavirus.”

Meest gelezen