Videospeler inladen...

God in de cloud: zo helpt Facebook kerken en moskeeën om gelovigen te bereiken

Het is afwachten of de regering de maatregelen rond de erediensten volgende week zal versoepelen. Maar maximaal gevulde gebedshuizen, dat verwacht voorlopig niemand. Daarom trekken steeds meer moskeeën en kerken naar het internet om contact te zoeken met hun gemeenschap. Vieringen en preken die live gestreamd worden: sommige priesters en imams leren in deze tijden noodgedwongen heel wat bij. VRT NWS sprak met enkelen van hen.

Imam Khalid Benhaddou ontvangt ons in zijn moskee in Gent. Hij loodst ons naar het materiaal dat hij al een paar weken gebruikt om live te prediken via Facebook. “Het is niet meer dan een computer en een camera”, toont hij. “Ik heb zelf niet veel verstand van het systeem, maar gelukkig hebben we een team dat dat wel heeft”.

Benhaddou is al lang actief op Facebook, maar live een preek houden op Facebook, dat is toch nog iets anders. “Ik stem mijn lezingen doorgaans af op de interactie met het publiek. Al is het maar de mimiek van de toehoorders. Dat kan nu dus niet. Ik heb geen graadmeter die me vertelt hoe mijn woorden ontvangen worden. Tijdens de dienst hou ik ook de reacties niet in de gaten. Ik heb geen iPad bij of zo. Ik moet gewoon gissen dat het publiek mee is met het verhaal en hopen dat ze zich achteraf positief tonen.”

Lege moskee, meer gelovigen

De moskee van Benhaddou ontving voor de coronacrisis zo’n 1200 mensen. Maar met Facebook bereikt hij nu meer gelovigen: “We hebben video’s die drie- tot vierduizend kijkers lokken. Soms vijf- tot zesduizend, naargelang het onderwerp”. De imam merkt ook dat er mensen meevolgen die vóór de coronacrisis geen tijd hadden om naar de moskee te komen. “Onlangs kreeg ik aan de kassa in de Colruyt een compliment van een man over de Facebooklezingen. Hij bleek een trouwe volger.”

Videospeler inladen...

Benhaddous livestream-avontuur begon tijdens de ramadan. Nu de vastenmaand voorbij is, overweegt hij om te blijven uitzenden, eventueel zelfs uitgebreid met een talkshow. “Ik ben van plan om gasten uit te nodigen met verschillende expertises”, legt hij uit. “Misschien ook bekende gezichten. Dan kan ik proberen om die onderwerpen te behandelen vanuit een religieuze insteek.”

Facebook in de kerk

Ook priesters vinden hun weg naar Facebook Live. “Mensen die thuis zitten, vinden het fijn om verbonden te blijven met hun priesters”, zegt Luc Herbots, deken van Genk. Ook voor hem was het eerst even zoeken hoe je dat precies doet, zo’n livestream opzetten. “Eerst hoopten we dat de toestand na enkele weken voorbij zou zijn. Toen we te horen kregen dat het nog een tijd zou duren, zijn we beginnen live-uitzenden via verschillende kanalen, onder andere Facebook. Dat was begin april. We hebben ook hulp gekregen van de regionale vrije radio’s en een aantal vrijwilligers”, aldus Herbots.

Videospeler inladen...

De deken hoopt binnenkort voorzichtig te kunnen heropstarten met de vieringen mét publiek, maar het internet zal nog wel even een belangrijke rol blijven spelen: “We gaan ervan uit dat het een tijdje parallel zal lopen, dat een groep van oudere mensen toch nog veilig thuis de vieringen zal volgen”, schat hij. “Het ziet ernaar uit dat het vaccin nog even op zich zal laten wachten.”

Met een barcode naar de gebedsdienst

Als de regering de komende dagen toch zou beslissen om een beperkt aantal mensen in de gebedshuizen binnen te laten, dan zal dat heel wat organisatie vergen. Wie mag er wel binnen bidden, en wie niet? Komt er een beurtrol? Wie moet het vrijdaggebed missen? En hoe monitor je hoeveel mensen er al binnen zijn? 

Enkele vrijwilligers van de Rotterdamse moskee De Middenweg hebben de krachten gebundeld en een mobiele applicatie ontwikkeld die dat probleem kan helpen oplossen. Daarmee kunnen bezoekers online een plaats in de moskee reserveren. 

De ontwikkelaars, vrijwilligers van de Rotterdamse moskee De Middenweg, zijn ook in gesprek met kerken en synagogen die gebruik willen maken van hun app.

De applicatie zal eind juni gratis beschikbaar zijn, zowel voor iOS-gebruikers als Android. De app zal ook lang niet exclusief voor moslims zijn, benadrukken de ontwikkelaars. “We zijn ook benaderd door kerken en synagogen die er gebruik van willen maken. We zijn daar nu mee in gesprek”, zegt Zakaria Buhktari. 

Buhktari onderstreept ook dat de app de privacy van de gelovigen zal respecteren. “Net zoals je anoniem een moskee of een kerk kan bezoeken, zo moet je ook deze app anoniem kunnen gebruiken. We slaan geen gegevens op. Ook geen cookies. We vragen alleen gegevens van de controleurs die de app gebruiken aan de ingang van het gebedshuis. Want alleen zo’n beheerder moet kunnen inloggen.”

Het lijkt erop dat livestreaming de volgende weken en maanden nog een belangrijk rol zal spelen voor heel wat gelovigen, van welke religie dan ook. En God, die blijft wellicht ook nog wel even online. Met of zonder internetconnectie.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen