Ecoland + DSGN

Hoe overleeft je tuin de droogte?

Nu het steeds droger en warmer wordt, proberen tuinarchitecten daar rekening mee te houden als ze tuinen aanleggen. Weinig gras en verharding en veel groen zijn de oplossing. 

Het wordt alsmaar droger en warmer en dat is ook te merken aan onze tuinen. Tuinarchitecten zijn daarom steeds creatiever in het aanleggen van tuinen. Dat geldt ook voor Ecoland+dsgn in Genk, een creatief ontwerpbureau voor ecologische tuinen.

Verklein je grasperk

De tuin is het best bestand tegen droogte en warmte als hij zo groen mogelijk is. Verhardingen worden dus best vermeden. “Regenwater moet de kans krijgen om in de grond te trekken. Als je toch een verharding hebt, kan je best het water dat op de tegels valt opvangen, zodat het elders in de tuin gerecupereerd kan worden,” zegt Joren Brouwers van Ecoland+dsgn. 

Grote grasoppervlakten eisen veel water. Die kan je dus best reduceren. “Gras vraagt veel energie en water om op te starten én om het mooi te houden. Je houdt daarom best je grasperk klein en werkt meer met beplanting. Liefst ook planten die weinig water nodig hebben om te overleven.” 

Lava koelt af

Tegenwoordig is het ook verplicht om een regenwaterput te installeren. Tuinen die worden heraangelegd, zullen dus ook worden voorzien van zo’n put. Om de planten rechtstreeks te voorzien van water werkt Ecoland+dsgn met lava. “Dat zorgt ervoor dat de ondergrond minder gaat opwarmen en dat het water kan verdampen. Het vocht in de grond blijft liggen en daar kunnen de plantjes gebruik van maken.”

 Om de koelte in je tuin te bewaren, kan je best veel bomen planten. “Zo kan je genieten van de schaduw en als je planten laat groeien tegen muren, zorgt dat ervoor dat die minder gaan opwarmen.” 

Meest gelezen