Pixabay

Hoe pakt horeca in Nederland de heropening maandag aan? “Moeilijk te voorspellen of het een stormloop wordt, maar ook Belgen zullen willen profiteren”

Wanneer de horeca in België weer kan heropenen, blijft voorlopig een vraagteken. In Nederland daarentegen gaan cafés en restaurants weer open op Pinkstermaandag om 12 uur, volgende week dus. Hoe pakken onze noorderburen dat aan? Bern Opdenacker, journalist bij regionale radio- en televisieomroep L1 in Nederlands Limburg, blikt vooruit op komende maandag.

Net zoals in ons land, staan horeca-uitbaters al maanden te springen om hun zaken weer te kunnen openen. Maandag is het eindelijk zo ver. “Het is best wel spannend”, vindt journalist Bern Opdenacker. “Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat verlopen. Want je ziet toch dat de Nederlandse horecazaken zich aan allerlei maatregelen moeten houden.”

Opdenacker legt uit aan welke regels de horeca zich moet houden. “Als je binnen wil zitten is het verplicht om te reserveren, want er mogen maar maximaal 30 personen binnen in het café of restaurant zitten. Op de terrassen mogen meer mensen zitten, maar daar moeten de tafels ver genoeg uit mekaar staan. Daar moet je in principe niet voor reserveren, maar de meeste uitbaters vragen om dat toch te doen. Waarschijnlijk om te voorkomen dat veel mensen tussen de tafels doorlopen, op zoek naar een vrije tafel. Uitbaters willen vooral een stormloop vermijden, want je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen zaak.”

In Oostenrijk zijn heel veel restaurants en cafés een paar dagen na de heropening weer gesloten omdat er gewoonweg niemand kwam opdagen. 

Bern Opdenacker, journalist

Daarnaast moeten uitbaters ook een soort voorgesprek houden met de klant, om te checken of je niet ziek bent. “Dat kan bij het betreden van de zaak of online op voorhand”, licht Opdenacker toe. “Bij een online reservatie moet je dan aanvinken dat je geen symptomen hebt gehad en niet ziek bent. Zodra je dat aanduidt, mag je reserveren.”

“De vraag is of al die maatregelen ook echt nodig zijn”, stelt de journalist. “In Oostenrijk zijn heel veel restaurants en cafés een paar dagen na de heropening weer gesloten omdat er gewoonweg niemand kwam opdagen. Het was veel te rustig, omdat mensen nog bang waren.”

Het zou kunnen dat heel veel mensen bijvoorbeeld naar Maastricht komen, ook al mag het niet.
Bern Opdenacker, journalist

Of het dus een stormloop op de Nederlandse terrassen komt, durft Opdenacker niet te voorspellen. “Na een rondvraag bij mijn collega’s bleek dat meer dan de helft maandag niét naar een café of restaurant wil. Ze vinden het te vroeg. Aan de andere kant zou het kunnen dat veel mensen van over de grens naar ons komen. Zowel in België als in Duitsland is het maandag een feestdag. Het zou dus kunnen dat heel veel mensen bijvoorbeeld naar Maastricht komen, ook al mag het niet. Er gebeuren de laatste weken ook nog weinig controles aan de Belgische grens. Ik kan me dus voorstellen dat veel mensen ervan zullen profiteren.”

Meest gelezen