Videospeler inladen...

Sluiten om middernacht en geen rookpauze buiten: zo zal een café- of restaurantbezoek straks verlopen

Een datum waarop de horeca opnieuw zal mogen openen is er nog niet, maar er is nu wel al een gids met de veiligheidsmaatregelen die zullen gelden in de restaurants en cafés. Daarover heeft de horecasector een akkoord bereikt met de experten die de exit uit de coronamaatregelen begeleiden en met de regering.

Aan de toog hangen zal niet meteen weer mogelijk zijn. Zowel op café als op restaurant zal de bestelling en de bediening aan tafel moeten gebeuren. Die tafels zullen ook op anderhalve meter van elkaar staan, om de fysieke afstand zo goed mogelijk te kunnen bewaren.

Alle horecazaken zullen ook om middernacht de deuren moeten sluiten. "Hoe later het namelijk wordt, hoe moeilijker het is om je aan de regels rond social distancing te houden", verklaart federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). "Er is ook rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden kunnen organiseren."

Bekijk hieronder een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Reserveren wordt de norm voor restaurants. Op café zal het in principe volstaan om per tafel de gegevens van een persoon achter te laten, zodat men mensen toch makkelijk kan bereiken in het geval van een besmetting. Die gegevens mag het café of restaurant trouwens maar 14 dagen bijhouden. Opgepast: wie zijn contactgegevens niet wil meedelen, zal geweigerd worden.

In het draaiboek voor de horeca staan nog enkele andere opmerkelijke maatregelen:

  • Wie zelf zijn gerecht nog wat wil kruiden met peper of zout, zal daarnaar moeten vragen. Peper-en zoutvaatjes, en ook bijvoorbeeld boter, olie of ketchupflessen, zullen niet meer standaard op tafel staan. Dat geldt ook voor siervoorwerpen, zoals bloemen of kaarsen.
  • Ook menukaarten op tafel zijn uit den boze: de experten raden de horeca-uitbaters aan om met menuborden op de muur te werken, of hun klanten te vragen om het menu online te raadplegen.
  • Cafésporten zoals biljart of darts, zijn nog niet toegestaan.
  • Het is verboden om naar buiten te gaan voor een rookpauze: mensen moeten zoveel mogelijk op hun plaats blijven zitten. Naar het toilet gaan mag natuurlijk wel nog, maar dan wel volgens een circulatieplan.

Verwacht wordt dat de Nationale Veiligheidsraad volgende week met een datum komt waarop de horeca opnieuw zal mogen opengaan. De datum van 8 juni circuleert al een tijdje als mogelijkheid. "En deze gids is een hele mooi leidraad waar de horeca nu mee aan de slag kan gaan om vanaf 8 juni alles te kunnen openen", aldus minister Muylle. 

Bekijk hier een reactie van Horeca Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Hoe pakken cafés en restaurants het in Nederland aan? Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen