Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - President Trump "stopt relatie" met Wereldgezondheidsorganisatie uit onvrede over aanpak coronacrisis

De Amerikaanse president Donald Trump verbreekt alle relaties tussen de VS en de Wereldgezondheidsorganisatie. Er is een akkoord over hoe een café- of restaurantbezoek zal verlopen en vanaf morgen is het toegelaten om op familiebezoek te gaan in onze buurlanden. Herbekijk al het coronanieuws van vrijdag in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Verenigde Staten stappen uit Wereldgezondheidsorganisatie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie stapt. "Verbreekt de relaties met", klonk het letterlijk. De Verenigde Staten is de grootste geldschieter van de WHO. Al dat geld, vorig jaar 450 miljoen dollar, zal nu naar andere gezondheidsinstellingen gaan, zei Trump nog.

Trump had eerder de WHO al een ultimatum gegeven. Volgens hem moest de organisatie hervormen, omdat ze te veel onder Chinese invloed zou staan en omdat ze de coronacrisis niet goed zou hebben aangepakt.  Naar eigen zeggen werd er niet snel genoeg actie ondernomen en daarom stapt de VS er nu uit.

Lees hier het volledige artikel:


Bekijk hoe president Trump het nieuws bekendmaakt op een persconferentie in de tuin van het Witte Huis:

Videospeler inladen...

Zo zal een café- of restaurantbezoek er straks uitzien

De sector heeft samen met de regering en de experten die de exit begeleiden een akkoord bereikt over hoe de cafés en restaurants zullen opengaan. Een datum ligt daarover nog niet vast. Dit zijn de belangrijkste elementen uit het akkoord.

  • Verplicht sluitingsuur om middernacht
  • 1,5 meter tussen tafels (zowel op café als op restaurant)
  • Om op restaurant te gaan, moet je verplicht reserveren
  • Op café ofwel reserveren, ofwel je gegevens achterlaten (voor de contactopsporing)
  • Op café mag je niet aan de toog bestellen of "tooghangen"

Voorts komen er ook heel wat steunmaatregelen voor de horecasector, maar daarover wordt pas morgen beslist. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlengen van de tijdelijke werkloosheid tot 31 december, een btw-verlaging en de invoering van de horecacheque, naar analogie met de maaltijdcheque.

Lees meer over het horecaplan in dit artikel:

Hoe gaan de cafés in Nederland open?

Maandag om klokslag 12 uur gaat de horeca in Nederland weer open. Ook daar zijn er strikte voorwaarden. Wat die zijn en hoe het in zijn werk zal gaan, ontdekte Bram Vandeputte in Breda.

Videospeler inladen...

Kunstensector vraagt steun met actie op Kunstberg en hoorzitting in parlement

De kunstensector is zwaar getroffen door de coronacrisis en vraagt om ondersteuning. Ruim honderd kunstenaars hielden vrijdag een symbolische actie op de Kunstberg, terwijl vertegenwoordigers van de kunsten- en evenementensector gehoord werden door de commissie Sociale Zaken van de Kamer.

De actie op de Kunstberg hield rekening met de coronamaatregelen en het nog steeds geldende samenscholingsverbod. Kunstenaars werden opgeroepen om tussen tien en twaalf uur een voorwerp neer te leggen in een afgebakende zone: partituren, affiches, projectorkabels en andere voorwerpen vormden zo een denkbeeldige grafsteen. De "ceremonie" werd geleid door een acteur in de rol van priester. Na de middag werd de "grafsteen" netjes opgeruimd.

"Het coronavirus heeft dit cultureel seizoen gedood", zegt Elli, één van de organisatoren. "In tegenstelling tot andere sectoren, zoals de winkels en de bedrijven, konden wij nog niet herbeginnen. Dat er zo weinig met ons rekening wordt gehouden is zwaar geweest. We willen gewoon onze ongerustheid kenbaar maken".

   De Kamercommissie Sociale Zaken hield intussen een hoorzitting met vertegenwoordigers van de sector. Voor de theaters is een heropening geen makkelijke zaak. Mogelijk kunnen gezelschappen al terug repeteren, maar zullen voorstellingen mogelijk worden? "Ik wil geen hitparade maken van wie er het meest door de crisis geraakt is, maar zouden we kunnen voorstellen dat we aan de restaurants zeggen: u mag eten klaarmaken maar het niet aan tafel opdienen", zei theaterdirecteur Michel Kacenelenbogen.

Michael De Cock, artistiek leider van de KVS, gaf het voorbeeld van danscompagnie Ultima Vez, met dertig professionele dansers, goed voor honderd voorstellingen per jaar.  "Zij kunnen trachten coronaproof te werken, maar ouder werk kunnen ze niet spelen. Dat betekent voor tientallen artiesten dat er een heel jaar geen werk is en niets om op terug te vallen".

Wat moet er gebeuren? Verschillende sprekers pleitten voor het verlengen van de technische werkloosheid en het verbeteren van het kunstenaarsstatuut, waar lang niet alle kunstenaars kunnen op terugvallen.

De evenementensector is eveneens zwaar getroffen. Volgens Bruno Schaubroek van de alliantie van Belgische Event Federaties dreigt negentig procent van de bedrijven in de sector overkop te gaan. De sector pleit onder meer voor uitstel van belastingen en voor een garantiefonds.

Familiebezoek over de landsgrenzen opnieuw mogelijk vanaf morgen

Vanaf zaterdag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen opnieuw mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten.

Familie bezoeken aan de andere kant van de landgrens was sinds 20 maart niet meer mogelijk. Ons land sloot toen de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen. Bezoeken zijn nu toegelaten in onze buurlanden en het Verenigd Koninkrijk.

Lees het volledige artikel hier:

Iedereen kan zich laten testen op antilichamen tegen het coronavirus

Vanaf volgende week zal Iedereen zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vrijdagavond aangekondigd.

De zogenoemde serologische tests gaan na of iemand antilichamen heeft aangemaakt tegen het nieuwe coronavirus. Worden die antilichamen aangetroffen in het bloed, dan geeft dat aan dat de persoon in kwestie eerder besmet is geweest met het virus. Ze bieden in beperkte mate een bescherming tegen het virus.

Nu er betrouwbare tests beschikbaar zijn, wil De Block ze breed uitrollen. Voor sommige doelgroepen zal de test helemaal terugbetaald worden. Voor anderen zal de factuur maximaal 9,6 euro bedragen, zo kondigt de minister vrijdag aan.

Touroperators zien enthousiasme voor reizen weer toenemen

Nu de zomer voor de deur staat, zien touroperators Sunweb, TUI en reisorganisatie Wamos (Neckermann) sinds enkele dagen weer meer enthousiasme voor vakantieboekingen. Sunweb ziet geleidelijk meer boekingen binnenlopen, voornamelijk voor na de zomer, en TUI noteert een stijging in het aantal omboekingen naar augustus of september. Toch wachten de meeste klanten nog op een besluit voor de toeristische sector door de Nationale Veiligheidsraad van woensdag, klinkt het.

"We zien geleidelijk dat er meer wordt geboekt tegenover tien dagen geleden", zegt Tim Van den Bergh, woordvoerder van Sunweb. Vooral de wintersportvakanties en zelfs boekingen voor de zomer van 2021 doen het goed. Voor deze zomer is de periode na half juli populair.

Ook bij Neckermann, dat intussen onder de Spaanse groep Wamos valt, zien ze sinds maandag een toename van het aantal oproepen, mails en chats. "Het is sinds maandag stukken drukker. Mensen willen zich vooral informeren en stellen de vraag of hun vakantie nog doorgaat of niet", zegt woordvoerster Leen Segers. "Je voelt dat de twee belangrijkste zomermaanden voor de deur staan". Toch hebben de reizigers meestal nog een afwachtende houding. Nieuwe boekingen voor deze zomer gaan meestal over autovakanties met een vakantiewoning. Anderzijds worden ook al reizen geboekt voor de herfstvakantie en de komende winterperiode.

Duidelijkheid over buitenschoolse kinderopvang

De Vlaamse overheid heeft een "haalbare en veilige werkwijze" bekendgemaakt voor de buitenschoolse kinderopvang wanneer de scholen binnenkort volledig heropenen. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Donderdag riep de VVSG de overheid nog op om met een duidelijk plan te komen. Dat moest er snel zijn aangezien de buitenschoolse opvang dinsdag samen met de scholen opnieuw opstart. Voor de scholen waren de plannen bekend, maar voor de opvang nog niet.

Vrijdag kwam er duidelijkheid met een draaiboek van het Agentschap Opgroeien. Bedoeling is dat in de opvang dezelfde contactbubbels gelden als in de klasgroepen. Omdat dat niet altijd haalbaar is, kan de buitenschoolse opvang bubbels samenvoegen. Daarbij moet rekening gehouden worden met enkele basisprincipes. Zo kan een samengestelde contactbubbel maximaal 28 kinderen omvatten, moet een kleine bubbel worden toegevoegd aan een grotere en mogen zo weinig mogelijk klasbubbels samengebracht worden in de opvang.

Parijse museum Louvre plant heropening op 6 juli

Het Franse Louvremuseum bereidt zich voor op een heropening op 6 juli. Dat heeft het museum laten weten nadat de Franse premier Edouard Philippe gisteren een verdere versoepeling van de coronamaatregelen heeft aangekondigd.

Om de veiligheid maximaal te garanderen, moet er op voorhand gereserveerd worden en komt er wegwijzersysteem dat de bezoekers verplicht een bepaalde route in het museum te volgen. Bezoekers moeten ook een mondmasker dragen en de regels omtrent afstand houden volgen.

Het Louvre is het meest bezochte museum in Frankrijk. Of Belgische toeristen vanaf 6 juli het museum zullen kunnen bezoeken, hangt af van een beslissing van de Veiligheidsraad om de Belgische grenzen weer te openen.

Belgen nog niet welkom in Griekenland

Vanaf 15 juni mogen toeristen en reizigers uit 29 landen Griekenland weer binnen, zonder in quarantaine te gaan, zo heeft het ministerie van Toerisme vrijdag bekendgemaakt. België behoort niet tot die landen.

Het gaat wel om: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Albanië, Denemarken, Estland, Japan, Israël, China, Kroatië, Cyprus Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, Hongarije, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Finland.

De gezondheidsautoriteiten zullen via steekproeven controles verrrichten. Op 1 juli zal Athene de coronasituatie in de andere landen opnieuw bekijken en mogelijk nieuwe landen op de lijst zetten.

Meest gelezen