Liveblog - Belgen mogen dan toch niet naar Frankrijk, tientallen landgenoten teruggestuurd aan de grens

Sinds vandaag mogen we de grens over om familie te bezoeken in de buurlanden. Ook om te winkelen mogen we naar de buurlanden, staat te lezen in een ministerieel besluit. Maar die versoepeling geldt niet voor de grens met Frankrijk. Dat land houdt zijn grenzen gesloten tot 15 juni. Intussen blijven de coronacijfers dalen. De afgelopen 24 uur zijn er 125 nieuwe besmettingen en 29 extra ziekenhuisopnames geregistreerd. Lees in de liveblog de laatste updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe versoepeling voor grensverkeer geldt niet voor Frankrijk

Sinds vanmorgen mogen Belgen weer naar de buurlanden om te winkelen of om familie te bezoeken. Maar die versoepeling geldt niet voor de grens met Frankrijk, zo zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken nu. Daar blijven essentiële verplaatsingen de norm. Het land houdt zijn grenzen gesloten tot 15 juni.

Het Ministerieel Besluit heeft het echter over "buurlanden" en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem had het vanochtend nog over "onder meer Frankrijk". Maar dat trekt Buitenlandse Zaken nu in. Frankrijk liet eerder op de dag al weten dat het de grenzen sowieso dicht zou houden. Het Ministerieel Besluit is dus alleen van toepassing op verplaatsingen naar Duitsland, Nederland of het Groothertogdom Luxemburg.

Bekijk de reportage uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Coronacijfers blijven dalen: 125 bevestigde besmettingen, 29 ziekenhuisopnames

De coronacijfers in ons land blijven dalen. De afgelopen 24 uur zijn 125 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd. Dat zijn er een stuk minder dan de 212 van gisteren. Het gaat overigens om het laagste aantal sinds half maart. Bovendien wordt er ook een stuk meer getest dan toen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft met 29 ruim onder de grens van 50. Het totale aantal ingenomen ziekenhuisbedden staat nu op 890, dat zijn er 47 minder dan gisteren. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg daalt verder: 173 bedden zijn daar nu ingenomen, 14 minder dan gisteren.

De voorbije 24 uur zijn er 23 nieuwe sterfgevallen genoteerd, 13 overlijdens gebeurden in een ziekenhuis, 8 in een woonzorgcentrum. De overige overlijdens gebeurden op een andere plaats.

Aantal besmettingen stijgt in Zuid-Afrika boven 30.000

In Zuid-Afrika kwamen er in de afgelopen 24 uur 1.727 nieuwe coronabesmettingen bij. Daarmee ligt het totale aantal besmettingen nu op 30.967. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bevestigd. In het land vielen tot nu toe 643 coronadoden te betreuren.

Winkelen moet "erg beperkt" blijven en ook een reis boeken is "voorbarig"

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft nog wat extra uitleg gegeven over de verwarring die er vandaag ontstond over het grensverkeer met de buurlanden. "Als de communicatie niet goed is, moet je dat erkennen en kunnen bijsturen", zei hij aan de RTBF.

"De Franse autoriteiten willen voor 15 juni niets wijzigen aan de regels rond de toegang tot hun grondgebied. Het is dus in elk geval niet toegestaan om in Frankrijk te gaan winkelen of te gaan wandelen", aldus Goffin.

Aan RTBF zei Goffin ook nog dat verplaatsingen om familie te bezoeken in de grenslanden toch "beperkt moeten blijven in termen van kilometers". En ook het winkelen moet "erg beperkt" blijven. "Nu al buitenlandse reizen boeken is voorbaring", sloot hij af.

Nu al buitenlandse reizen boeken is voorbarig
Philippe Goffin (MR)

57 sterfgevallen in Frankrijk

Het coronavirus heeft afgelopen 24 uur 57 nieuwe sterfgevallen veroorzaakt in de Franse ziekenhuizen. Dat brengt het totale dodental op 28.771. De cijfers over sterfgevallen in onder andere woonzorgcentra zullen pas dinsdag opnieuw worden bijgewerkt. Het aantal patiënten op intensieve verzorging blijft dalen. Met 1.325 zijn dat er opnieuw 36 minder dan vrijdag.

Tientallen Belgen huiswaarts gestuurd aan Franse grens

Alleen al aan de Belgisch-Franse grensovergang Saint-Aybert, waar de E19 uit Brussel richting Parijs gaat, zijn vandaag meer dan 100 Belgen teruggestuurd toen ze naar Frankrijk wilden rijden. Ze dachten dat het mocht na de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), maar dat was buiten de Fransen gerekend.

De verwarring begon toen minister De Crem liet verstaan dat Belgen voortaan weer naar de buurlanden zouden mogen gaan om familie te bezoeken of om inkopen te doen. Dat gaf de indruk dat ook Frankrijk daarbij zou horen, maar de Fransen laten nog steeds geen niet-essentiële verplaatsingen naar hun land toe. Enkel in uitzonderlijke gevallen, onder meer om te gaan werken over de grens, mogen Belgen naar Frankrijk reizen. Ze moeten daarvoor de nodige attesten kunnen voorleggen.

Uiteindelijk werd de communicatie in België gepreciseerd, maar tegen die tijd waren al heel wat landgenoten onderweg. "Sinds deze ochtend hebben meer dan 100 voertuigen rechtsomkeer moeten maken", verklaarde een agent aan de grenspost van Saint-Aybert. "We hebben geen nieuwe richtlijnen gekregen, men heeft ons gezegd te blijven controleren zoals voorheen."

Nederlandse kustgemeenten houden generale repetitie voor corona-kustseizoen

De zomer aan de kust zal er anders uitzien. In Nederland profiteerden enkele gemeentes van het mooie weer om een generale repetitie te houden. In Domburg in Zeeland zetten ze coronacoaches in. Dat zijn vrijwilligers die de drukte in goede banen moeten leiden.

Bekijk de reportage uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Belgische ministers bevestigen steun aan WHO

België heeft zijn blijvende steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie uitgesproken. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin en minister van Volksgezondheid Maggie De Block pleiten ervoor om de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze reageren daarmee op de stopzetting van de Amerikaanse samenwerking met de WHO.

De Belgische politici wijzen erop dat de WHO een cruciale rol speelt in de coördinatie van de internationale respons op de huidige COVID-19-pandemie. "Toen de WHO eind januari een pandemie afkondigde, kon bijna niemand de draagwijdte van het coronavirus goed inschatten. Natuurlijk moeten we kritisch kijken naar wat er beter kon, maar dit is niet het juiste moment", zeggen ze.

"Eens de crisis bedwongen is, kunnen we objectief en met kennis van zaken lessen trekken en voorstellen doen om de aanpak in de toekomst te verbeteren, zowel wat de acties van de WHO als die van de lidstaten betreft."

"We hebben een extra bijdrage van 2 miljoen euro toegekend en onderzoeken de mogelijkheid voor een tweede extra bijdrage van eveneens 2 miljoen euro. Daarnaast gaf ons land 5 miljoen euro aan CEPI voor de ontwikkeling van een vaccin", aldus nog De Croo, Goffin en De Block

Natuurlijk moeten we kritisch kijken naar wat er beter kon, maar dit is nog niet het juiste moment

Oma kan haar kleinkinderen weer bezoeken in Nederland: "Dit is onbetaalbaar"

Voor mensen met familie in Nederland, Duitsland of Luxemburg klinken de nieuwe regels als muziek in de oren. Sommigen gingen vandaag al meteen op familiebezoek. Zo ook Mia Verbeelen uit Antwerpen. Zij reed 135 kilometer om haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen terug te zien.

"Ik heb die grens nooit eerder zo aangevoeld. Het gemis was zo voelbaar, dat ligt als een steen op je maag", vertelt ze. "Dit is het echte gevoel. Dat waardeer je nu nog meer. Dat is zo intens." Ook dochter Laura Lafaille is gelukkig: "Dit is onbetaalbaar."

Bekijk de reportage uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen