Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump breekt met Wereldgezondheids­organisatie WHO

De Verenigde Staten breken met de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat heeft de Amerikaanse president Trump aangekondigd. Trump verwijt de WHO dat ze te veel onder invloed staat van China. China heeft volgens Trump de coronacrisis proberen toe te dekken en is verantwoordelijk voor de vele doden. In dezelfde mededeling viseerde Trump China nog op een andere manier: hij wil een einde maken aan de speciale status van Hongkong.

De Verenigde Staten “zetten de relatie met de WHO stop”, zo liet de Amerikaanse president Trump weten in een korte persconferentie in de rozentuin van het Witte Huis. 

Trump vindt al langer dat de Wereldgezondheidsorganisatie in de coronacrisis haar werk niet naar behoren doet. Volgens Trump heeft China “de totale controle” over de WHO. China is niet transparant vindt Trump, het land probeerde de coronacrisis toe te dekken, waardoor er in de VS 100.000 mensen zijn gestorven, zo zei hij. 

Trump had er eerder al mee gedreigd om de Amerikaanse bijdrage aan de WHO stop te zetten, tenzij de organisatie haar werking zou verbeteren. Maar ze zijn er niet in geslaagd de noodzakelijke hervorming door te voeren, vervolgde Trump en dat terwijl China 40 miljoen dollar per jaar aan de WHO geeft, wat veel minder is dan 450 miljoen dollar die de Verenigde Staten bijdragen. De VS zijn daarmee de grootste financier van de organisatie. En daarom stop hij dus de financiering, de vrijgekomen middelen gaan naar andere wereldwijde gezondheidsdoelen.

Einde speciale status Hongkong

In één beweging viel de Amerikaanse president Trump China via Hongkong aan. Hij is van plan om het speciale statuut dat Hongkong nog altijd heeft geleidelijk aan af te bouwen.

 De voormalige Britse kroonkolonie is al meer dan twintig jaar een Chinese autonome regio en als financieel-economisch centrum een belangrijke toegangspoort tot het Chinese vasteland. Maar “ze braken hun woord over het verzekeren van de autonomie van Hongkong”, zei Trump en daarom heeft Hongkong geen recht meer op dat speciale statuut. 

Het afzonderlijke douanegebied, akkoorden rond de exportcontrole, heffingen, en over overlevering van gezochte personen, al die afspraken mogen naar de prullenmand. Trump reageert daarmee op de veiligheidsheidwet die Peking deze week goedkeurde.

Meest gelezen