Nieuwe broeihaarden van corona in 2 woonzorgcentra in Waasland: "Maak je geen zorgen", zegt viroloog Steven Callens

In twee woonzorgcentra in het Waasland zijn een hoop nieuwe besmettingen gekend met het coronavirus, maar volgens viroloog Steven Callens hoeven we ons geen zorgen te maken. "Ik zie het zelfs als een geruststelling. Nu we zoveel tests uitvoeren, kunnen we broeihaarden vroeger ontdekken en zo verdere besmettingen voorkomen."

Vandaag raakte bekend dat er 24 nieuwe coronagevallen zijn in woonzorgcentrum Briels in Melsele, bij Beveren. Ook in woonzorgcentrum Meulenbroek in Hamme zijn momenteel 19 mensen besmet met het virus. In beide centra zou het merendeel van de coronapatiënten slechts milde symptomen vertonen. Hoe dan ook: er zijn twee nieuwe broeihaarden in het Waasland. "Maar we hoeven ons zeker geen zorgen te maken", zegt Steven Callens, professor infectieziekten aan UZ.

"Het testbeleid is uitgebreid de laatste weken. En als we meer testen, is het niet abnormaal dat we meer broeihaarden ontdekken", gaat de professor verder. "De ontdekking van die opflakkeringen in het Waasland durf ik zelfs als een geruststelling te zien. Want als we zo'n broeihaard vroegtijdig ontdekken, kunnen we meer nieuwe gevallen voorkomen. Het is belangrijk dat de overheid uitvoerig blijft testen en contacten blijft nagaan via contacttracing."

Het is belangrijk dat we blijven testen en contacten nagaan via contacttracing

Volgens Callens zijn er drie mogelijke oorzaken voor de opflakkeringen in de woonzorgcentra. "Ofwel was er nog een laaggradige infectie aanwezig in het centrum en is die nu opnieuw actief geworden. Het kan ook zijn dat iemand van het personeel het virus heeft binnengebracht. Of het gebeurde via een bezoeker. Eens we die hypotheses onderzocht hebben, kunnen we de nodige maatregelen nemen en verdere besmettingen voorkomen."

Beide woonzorgcentra lieten weten dat ondertussen al verschillende besmette mensen werden ondervraagd door contacttracers.

Meest gelezen