Videospeler inladen...

Parket wil Bart De Pauw voor de rechter brengen voor belaging en elektronische overlast: "Voldoende bezwaren"

Het parket van Mechelen wil televisiemaker Bart De Pauw voor de rechter brengen voor belaging en elektronische overlast. Dat wordt bevestigd aan VRT NWS. "Wij zijn er klaar voor", laat De Pauw zelf weten in een persbericht. Ook Christine Mussche, advocaat van de slachtoffers, heeft er vertrouwen in: "De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich". De raadkamer zal nu moeten beslissen of De Pauw zich effectief voor de rechtbank zal moeten verantwoorden.

November 2017. In een video maakt televisiemaker Bart De Pauw bekend dat de VRT de samenwerking met hem stopzet, nadat enkele actrices naar de preventieadviseur van de VRT waren gestapt met klachten van stalking. Nadat de zaak naar buiten gekomen was via de media startte ook het gerecht een onderzoek. Volgens De Pauw ging het om speels gedrag en flirterige sms'en. 

Nu is het onderzoek afgerond en heeft het Mechelse parket beslist om de zaak- De Pauw door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De raadkamer zal nu beslissen of hij zich effectief voor de rechtbank zal moeten verantwoorden.

"Er is een heel uitvoerig en lijvig onderzoek gevoerd. Op het einde menen wij dat er voldoende bezwaren zijn om het dossier voor te leggen aan de correctionele rechtbank. Wij vragen de doorverwijzing voor belaging en elektronische overlast aan de raadkamer in Mechelen op 8 september", verduidelijkt het parket van Antwerpen.

Er is een heel uitvoerig en lijvig onderzoek gevoerd. Op het einde menen wij dat er voldoende bezwaren zijn om het dossier voor te leggen aan de correctionele rechtbank

Parket Antwerpen

Het onderzoek heeft meer dan twee jaar geduurd. "Het onderzoek heeft heel wat media-aandacht gekregen, is heel uitvoerig gevoerd. De verschillende betrokkenen hebben verklaringen afgelegd, er zijn getuigen gehoord, verschillende procedurekwesties hebben lang aangesleept."

Bart De Pauw: "Wij zijn er klaar voor"

In een persbericht laat Bart De Pauw zelf weten dat hij zich niet zal verzetten tegen een doorverwijzing. "Wij zijn er klaar voor. Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld."

Wij zijn er klaar voor

Televisiemaker Bart De Pauw

Hij vervolgt: "Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen en worden hun verklaringen controleerbaar."

Bekijk hier de journaalreportage: ( lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Advocaat slachtoffers is tevreden: "Maar onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten"

Christine Mussche, de advocate van de slachtoffers, laat weten dat ze tevreden is dat "er eindelijk vooruitgang en duidelijkheid" is. "Het parket geeft op die manier erkenning aan onze ervaringen."

Tegelijk is ze niet te spreken over het feit dat Bart De Pauw het over "anonieme klachten" heeft: "Het is echter onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten terwijl hij nu al meer dan 2 jaar, van bij aanvang van het gerechtelijk onderzoek, op de hoogte werd gebracht van onze identiteit".

Het is onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten 

Advocate Christine Mussche

Ook Mussche heeft "vertrouwen in de openbare terechtzitting": "De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich."

De VRT zal niet reageren op de zaak, omdat ze niet betrokken is.

Meest gelezen