Videospeler inladen...

Winkelen over de grens? Grensregio's zijn verrast: "Belgen zijn goed in verrassingstactiek"

De lokale autoriteiten in Nederland en Frankrijk reageren verrast op de Belgische aankondiging dat winkelen over de grens voortaan weer mogelijk is. Zowel de burgemeester van de Nederlandse grensgemeente Sluis als de Préfecture du Nord, in de Noord-Franse stad Rijsel, vallen uit de lucht en hebben geen weet van enig overleg over een versoepeling van het grensverkeer met ons land, laat staan van een beslissing.

Vanmorgen meldde een nieuw Ministerieel Besluit in het Belgisch Staatsblad dat naast familiebezoek over de grens ook winkelen over de grens weer mogelijk is, en dat vanaf vandaag.  “U kan gaan winkelen met een vorm van noodzakelijkheid. Het wordt dus niet aangeraden. Maar men kan zich dus over de grens verplaatsen om inkopen te gaan doen”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). 

"De Belgen zijn goed in verrassingstactiek", reageert een ironische Marga Vermue aan VRT NWS. Vermue is burgemeester van Sluis. "In maart ging de grens plots dicht zonder enig overleg, en nu worden we weer verrast."

Dit is geen goed voorbeeld van tijdige communicatie

Burgemeester Marga Vermue van Sluis

Vermue had eerder deze week nog overleg met haar collega's aan de Belgische kant van de grens (onder meer van Knokke-Heist, Damme en Maldegem), en volgens haar was toen nog niemand op de hoogte van de Belgische plannen. Ze is formeel: ze is niet officieel op de hoogte gebracht van het Ministerieel Besluit dat vanmorgen in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd. "Dit is geen goed voorbeeld van tijdige communicatie", aldus de burgemeester van Sluis, die spoedberaad gaat houden over wat de Belgische maatregel nu betekent voor Sluis.

Haar collega van Hulst is al evenzeer verrast. "Wij waren voorbereid op 8 juni, de datum die lang werd genoemd voor het heropenen van de grenzen", zegt burgemeester Jan-Frans Mulder in de "Provinciale Zeeuwse Courant". "We zullen vanaf nu goed monitoren hoeveel Belgische auto's Hulst binnen willen komen via de bekendste toegangswegen, zoals aan de grens bij Kapellebrug. Als we zien dat het te druk wordt, zullen we toch Belgen gaan terugsturen."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Préfecture du Nord bevestigt dat er geen sprake is van een uitje naar België vanaf vandaag

Franse krant La Voix du Nord"

Ook in het noorden van Frankrijk vallen de lokale autoriteiten uit de lucht. "De Préfecture du Nord bevestigt dat er geen sprake is van een uitje naar België vanaf vandaag", meldt de regionale krant "La Voix du Nord". Hetzelfde geldt volgens regionale autoriteiten in Rijsel voor Belgen die hun inkopen in Frankrijk willen komen doen. "Zij moeten nog altijd een attest bij zich hebben met de reden waarvoor zij de grens oversteken."

Het Kabinet van minister De Crem is verrast dat de grensgemeenten verrast zijn. Zij zijn altijd vragende partij geweest en op hun vraag is dit bekeken, luidt het. 

"Winkelen is eigenlijk enkel toegestaan voor mensen uit de grensregio. Het is niet de bedoeling dat je daar op een terras gaat zitten", aldus de woordvoerder. Hij refereert hier aan Nederland, waar de horeca volgende maandag al weer opengaat. In eigen land wordt volgende week pas een beslissing verwacht over het heropenen van de horeca op 8 juni.

Voor wat betreft Nederland wijst de woordvoerder op een tweet van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus, waaruit moet blijken dat Nederland gisteren wel degelijk al op de hoogte was van de Belgische versoepeling.

Lees verder onder de tweet.

Het verhaal wordt nog wat ingewikkelder, want vanmiddag laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de versoepeling van het grensverkeer niet voor Frankrijk geldt, "waar alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan". Daarmee bevestigt Buitenlandse Zaken de versie van de Préfecture du Nord in Rijsel, terwijl minister De Crem het uitdrukkelijk ook over Frankrijk had. Het Ministerieel Besluit vermeldt "de buurlanden".

Onze reporter Michaël Van Droogenbroeck is in de Wetstraat: "Ministers zijn verbaasd dat er verbaasd gereageerd wordt":

Videospeler inladen...

Frankrijk stuurt Belgen gewoon terug, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen