Videospeler inladen...

Historisch moment: de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit is met succes gelanceerd

Vanavond is de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit met succes gelanceerd vanaf de startbasis Cape Canaveral in Florida. De Crew Dragon van ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk is vertrokken op missie naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zitten de ervaren astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley. Afgelopen woensdag werd de lancering afgebroken door het slechte weer. Nu klaarde zo'n uur voor het lanceermoment de lucht in Florida op.

Herbeleef hier de lancering:

Videospeler inladen...

Het is voor het eerst in negen jaar dat er nog eens Amerikaanse astronauten naar de ruimte vertrekken met een Amerikaans ruimteschip vanop een Amerikaanse basis. Na het tijdperk van de spaceshuttles was de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aangewezen op de Russische Sojoez-ruimtevaartuigen om haar astronauten te lanceren.

Bovendien is het ook een historische vlucht. Vanaf nu kunnen commerciële bedrijven astronauten op en af de ruimte insturen. NASA werkt voor deze missie immers samen met het bedrijf SpaceX van Elon Musk. Zowel de capsule Crew Dragon, als de draagraket Falcon-9 zijn gemaakt door SpaceX.

Het was mooi om te zien en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben

De Amerikaanse president Donald Trump

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Amerikaanse president Donald Trump maar al te graag de lancering wou bijwonen. "Het was mooi om te zien en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben", zei hij kort na de take-off. 

Voor Trump en veel Amerikanen is deze lancering een lichtpuntje in een moeilijke tijd. Er zijn de laatste maanden al meer dan 100.000 mensen overleden ten gevolge van het coronavirus en begin deze week braken er hevige rellen uit, nadat een zwarte man omkwam door de hardhandige aanpak van de politie bij zijn arrestatie. 

Crew Dragon succesvol gelanceerd

Om 21.22 uur Belgische tijd vertrok vanaf de startbasis Cape Canaveral in Florida een Falcon-9 draagraket met de Crew Dragon richting ISS. De Crew Dragon-capsule is de grotere en zwaardere opvolger van de Dragon, de capsule waarmee het ruimtebedrijf SpaceX al jarenlang vracht naar het ISS vervoert. 

De Crew Dragon kan tot zeven astronauten vervoeren, maar vandaag zijn er slechts twee aan boord. Het gaat dan ook om een testvlucht. Het is de bedoeling om onderweg allerlei procedures aan boord extra te controleren en in te oefenen, om zo volgende bemande missies met de Crew Dragon voor te bereiden.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft uitleg over de lancering in "Het journaal": (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

De lancering van de Crew Dragon is perfect verlopen. "Het gevaarlijkste is achter de rug", zegt onze wetenschapsverslaggever Koen Wauters. 

Na ongeveer 24 uur zouden de twee astronauten moeten aankomen bij het ISS. "Ze gaan daar aankoppelen. Dan is het grootste doel van de missie volbracht, namelijk de lancering, tot het ISS geraken en aankoppelen." De astronauten blijven dan nog 110 dagen in het internationale ruimtestation om de bemanning die daar is te helpen.

Een van de Amerikaanse astronauten, commandant Douglas Hurley, zat ook op de laatste vlucht van de spaceshuttle Atlantis. Hij vloog toen ook naar het ISS. "Hij heeft toen in het ruimtestation een Amerikaanse vlag achtergelaten en hij zal die nu terug meenemen naar de aarde", zegt Koen Wauters.

Bekijk hier het verslag van de lancering in "Het journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen