Naast familiebezoek kan winkelen over de grens ook weer: "de facto gaat grens open"

Sinds vandaag is familiebezoek in onze buurlanden weer toegelaten, maar kan je ook over de grens gaan winkelen. Dat blijkt het het Ministerieel Besluit over de versoepeling van de coronamaatregelen dat vanmorgen in het Staatsblad is gepubliceerd. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) roept wel op "de verplaatsingen te beperken" en "in een familiaal kader te organiseren". Volgens Michel Carlier, waarnemend gouverneur van Limburg, betekent dit eigenlijk dat de grenzen weer opengaan.

Vanmorgen had minister De Crem al aangekondigd dat u familieleden in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk weer kan gaan bezoeken. Het Ministerieel Besluit dat dit wettelijk mogelijk maakt, is later vanmorgen gepubliceerd. Dat vormt geen probleem: de maatregel gaat in op de datum van publicatie. 

Het wordt niet aangeraden, maar men kan zich over de grens verplaatsen om inkopen te gaan doen

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

"Maar u kan er ook gaan winkelen", bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). "Wij proberen aan te moedigen om dit zo weinig mogelijk te doen, tenzij het noodzakelijk is." Hoe die noodzakelijkheid moet worden aangetoond, is niet echt duidelijk. "Het wordt niet aangeraden, maar men kan zich over de grens verplaatsen om inkopen te gaan doen. U hoeft die familieband niet aan te tonen."

In elk geval raadt De Crem aan om "verplaatsingen te beperken" en "in een familiaal kader te organiseren". Een kilometerbeperking is er niet. Er geldt ook een principe van wederkerigheid: wat toegelaten is voor Belgen in de buurlanden geldt ook voor burgers uit die buurlanden in ons land.

De Crem bevestigt ook dat de vaste grenscontroles vervallen. Er zijn wel nog altijd mobiele controles op het afstand houden, op het samenscholingsverbod en op de aanwezigheid op het grondgebied. "We hebben de zaken niet moeilijker gemaakt dan ze al waren", zegt De Crem. "Het is natuurlijk zo dat de identiteit kan worden gecontroleerd."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De facto betekent dit dat de grenzen weer opengaan, want er zijn geen criteria meer om te handhaven

Waarnemend provinciegouverneur Michel Carlier van Limburg

Vanuit Limburg komt een gemengde reactie. ""Wij zijn al heel lang vragende partij voor familiaal bezoek over de grens", zegt waarnemend provinciegouverneur Michel Carlier aan VRT NWS. "Daar komt nu ook het winkelen bij. Ik vind die timing wat ongelukkig, want Nederland versoepelt de coronamaatregelen vlugger dan België. Zo gaat de horeca daar al open op 1 juni.

Carlier bevestigt dat de grenscontroles worden opgeheven. "De facto betekent dit dat de grenzen weer opengaan, want er zijn geen criteria meer om te handhaven."

Meest gelezen