Videospeler inladen...

Hevige protesten na dood George Floyd breiden zich uit naar hele VS: "Betogers willen ander Amerika"

In de Verenigde Staten is er voor de vierde nacht op rij geprotesteerd na de dood van George Floyd, de zwarte man die bij zijn arrestatie door een blanke agent hardhandig tegen de grond werd gedrukt. In sommige van die steden, zoals New York en Washington, is daarbij geweld uitgebroken, in Detroit is er zelfs een betoger om het leven gekomen. Bij het hoofdkwartier van de Amerikaanse televisiezender CNN in Atlanta is de strijd tussen betogers en politieagenten geëscaleerd: het gebouw werd beschadigd en betogers vuurden voetzoekers af op de agenten.

George Floyd kwam maandag om het leven bij zijn arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota. De 46-jarige man werd tegengehouden door vier agenten, omdat hij volgens hen leek op een verdachte die met een vals bankbriefje betaald had: één van de agenten plaatste zijn knie op de nek van Floyd en weigerde die weg te halen, zelfs toen Floyd aangaf dat hij niet meer kon ademen. Toen Floyd het bewustzijn verloor, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. 

Op de beelden van de arrestatie die omstaanders en beveiligingscamera's maakten, was te zien hoe disproportioneel het geweld van de agenten is. Het is de zoveelste keer dat politiegeweld tegen zwarte Amerikanen fataal afloopt, en mensen over heel de Verenigde Staten zijn de politiebrutaliteit beu. Sinds dinsdag is er in Minneapolis al elke dag geprotesteerd tegen de dood van Floyd en tegen politiegeweld tegen zwarte burgers, en in steeds meer steden klinkt de stem van de betogers luider en luider.

De betogers willen dat ook de andere drie agenten berecht worden

Björn Soenens, Amerika-correspondent

De agenten die betrokken waren bij het incident werden alle vier ontslagen, en de agent die zijn knie op de nek van Floyd hield, werd intussen officieel in verdenking gesteld van moord. Zijn vrouw vroeg zelfs al officieel een scheiding aan, haar sympathie ligt bij de familie van Floyd. "Dat volstaat niet", vertelt Amerika-correspondent Björn Soenens in "De ochtend". "De betogers vragen om gerechtigheid, ze willen dat ook de andere drie agenten berecht worden."

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Dodelijke slachtoffers

Bij de protesten in Minneapolis tijdens de afgelopen dagen kwam al een betoger om het leven, en in de nacht van woensdag op donderdag werden er verschillende gebouwen in brand gestoken. De burgemeester van de stad stelde daarom een tijdelijke avondklok in, die een verdere escalering van het conflict moest voorkomen. Dat hield honderden betogers niet tegen om ook vannacht op straat te komen, en daarom heeft de politie al meerdere mensen gearresteerd die de avondklok niet respecteerden. Er werden ook schoten afgevuurd op de agenten, maar daarbij geraakte niemand gewond.

Ook in Detroit kwamen mensen op straat vannacht, en daarbij is een betoger van 19 jaar oud om het leven gekomen. Er werden schoten afgevuurd op de betogers vanuit een wagen, die tot vlakbij de protestacties reed. Er is nog geen verdachte aangehouden, maar de woordvoerder van de lokale politie hamert erop dat er geen agenten betrokken waren bij het incident.

Bij de protesten in Detroit kwam een 19-jarige betoger om het leven vannacht.
AFP or licensors

Geweld neemt toe

Ook in Atlanta, in de staat Georgia, is de situatie vannacht geëscaleerd: enkele betogers staken auto's in brand en bestormden het hoofdgebouw van de televisiezender CNN. Het gebouw liep daarbij schade op, en toen agenten tussenbeide kwamen, werden er voetzoekers op hen afgevuurd.

Bekijk hieronder de beelden van wat er gebeurde bij CNN:

Videospeler inladen...

Correspondent Björn Soenens woont in Brooklyn, een district van de stad New York. Ook daar barstte geweld los: "Er is hier een politiecombi in brand gestoken. Een politiekantoor werd beschermd door honderden agenten, omdat ze bang waren dat betogers het zouden aanvallen. Er werden traangas en wapenstokken gebruikt."

De gemoederen lopen hoog op, maar lang niet overal leidt dat tot geweld, sommige protesten verlopen net vreedzaam. Zo vertelt burgemeester Eric Johnson van Dallas dat de betogers in zijn stad over het algemeen heel vredig en respectvol bleven. "Maar er is een klein handvol mensen met een andere agenda, die vernielt en steelt. We kunnen dat niet hebben. Dat eert niemand."

Onze correspondent Björn Soenens is in Staten Island in New York, waar een protestbijeenkomst plaatsvindt: "Niemand die weet wanneer dit zal ophouden" (lees voort onder de video's):

Videospeler inladen...

Bekijk hier een verslag van het protest in Staten Island, New York:

Videospeler inladen...

Een keerpunt?

Is er door de protesten tegen de dood van Floyd dan fundamentele verandering op komst? "President Trump heeft zijn medeleven betuigd met de familie van Floyd, maar hij heeft geen hervormingen aangekondigd om raciale ongelijkheid aan te pakken", vertelt Soenens. "De komende zes maanden voor de presidentsverkiezingen zie ik dat ook niet gebeuren, de president is vooral bezig met de heropening van de economie."

President Trump heeft nog geen hervormingen aangekondigd om raciale ongelijkheid aan te pakken

Björn Soenens, Amerika-correspondent

Maar dat de landelijke protestbeweging zich uitbreidt, staat vast volgens Soenens: "De demonstranten hebben ook allerhande kleuren, het zijn mensen die een ander Amerika willen. Ze zeggen dat de erfzonde van Amerika, de slavernij, een schandvlek is. Die heeft heel lang geduurd, en na de afschaffing duurde het nog eens honderd jaar voor zwarte Amerikanen burgerrechten kregen. Nu zijn we nog eens zestig jaar verder, en er is nog steeds geen evenredige behandeling van zwarte en blanke Amerikanen."

In de stad Charlotte in North Carolina komen betogers op straat tegen de raciale ongelijkheid.
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen