Videospeler inladen...

Prins Joachim van België test positief op corona na "reünie in Spanje"

Prins Joachim van België, zoon van aartshertog Lorenz en prinses Astrid, heeft positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt het Koninklijk Paleis. De prins was in Spanje op een reünie, terwijl hij eigenlijk in quarantaine had moeten zitten. Het is ook onduidelijk met hoeveel personen hij daar was en of dat feestje dus al dan niet mocht.

Volgens de Spaanse krant El Confidencial was de prins aanwezig op een feestje in Cordoba. Vorige zondag, op 24 mei, is hij met een lijnvlucht vanuit ons land naar Madrid gevlogen, en daarna is hij met de hogesnelheidstrein verdergereisd naar Cordoba. Daar was hij dinsdag op een bijeenkomst met vrienden en kennissen, in een woning in Cordoba. De prins heeft al jarenlang een relatie met een Spaanse. Een dag later vertoonde hij symptomen van de ziekte. Op 28 mei werd hij getest en de volgende dag kreeg hij het resultaat.

Het paleis bevestigt inderdaad dat de prins op 24 mei naar Spanje is gereisd. Het gaat om "een professionele verplaatsing, voor een stage in een bedrijf". Het paleis bevestigt ook dat hij twee dagen later inderdaad aanwezig was op "een reünie, van vrienden en kennissen". En dat hij positief getest heeft op Covid19. Normaal gezien had Joachim zich twee weken na aankomst in Spanje in quarantaine moeten houden.

Verboden feestje?

Over het aantal mensen dat er op de "reünie" was, is er wel onduidelijkheid. De Spaanse krant heeft een overheidsdocument in handen dat het heeft over 27 aanwezigen. Dat zijn er meer dan op dit moment toegelaten is. Spanje zit in fase twee van zijn exit uit de lockdown, en dankzij een reeks van versoepelingsmaatregelen mogen samenkomsten bij mensen thuis weer, met een maximum van 15 mensen.

Een andere bron zegt dat er maar 12 aanwezigen waren op het feestje, en zegt dat de 27 mensen slaat op de contacten die prins Joachim gehad zou hebben sinds hij in Spanje is aangekomen, en die hij heeft doorgegeven aan de overheid zodat die hen kan opsporen en contacteren.

In quarantaine in Spanje

Prins Joachim is ook nu nog in Spanje. Hij zal daar een quarantaine uitzitten. Tot zijn afreis naar Spanje heeft hij de voorbije twee maanden doorgebracht bij zijn ouders, prinses Astrid en haar man prins Lorenz, in het ouderlijke huis in Laken.

Wellicht zullen prinses Astrid en prins Lorenz nu ook op corona getest worden. Maandag wonen zij de heropening bij van het Atomium in Brussel. Dat was door de coronamaatregelen gesloten voor het publiek, maar mag weer bezoekers ontvangen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen