Klara-luisteraars stemmen Eliane Rodrigues op nummer één in top 30 van Koningin Elisabethwedstrijd

Koningin Elisabethwedstrijd-laureate Eliane Rodrigues staat met haar uitvoering van het vierde pianoconcerto van Beethoven op 1 in De Week van de Koningin Top 30 van Klara. Normaal gezien zou vanavond de finale van de Koningin Elisabehtwedstrijd 2020 voor piano gespeeld worden, maar de wedstrijd werd een jaar uitgesteld in de strijd tegen het coronavirus. Radiozender Klara en het onlineplatform VRT NU doken afgelopen week in de geschiedenis van de wedstrijd onder de noemer De Week van de Koningin.

De Week van de Koningin Top 30 vormde de grote finale van een week vol verhalen over de Koningin Elisabethwedstrijd. De Top 30 bestond uit de 30 meest memorabele momenten uit de geschiedenis van het concours.

De luisteraars van Klara hebben Eliane Rodrigues tot nummer 1 gekroond. Zij bracht het vierde pianoconcerto van Beethoven tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 1983. Ze werd daarmee vijfde laureate en oogstte internationaal veel lof. 

Beluister hier het laatste stukje van het 4e pianoconcerto van Ludwig van Beethoven in 1983 door de piepjonge Braziliaanse Eliane Rodrigues, een "uitvoering die een beter mens van je maakt", zei commentator Robert Groslot. Eliane Rodrigues woont al jaren in België.

Videospeler inladen...

De Tsjechische Lukáš Vondrácek volgt op de tweede plaats in de Top 30 met zijn uitvoering van het derde pianoconcerto van Sergej Rachmaninov, waarvoor hij de eerste prijs in ontvangst mocht nemen tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2016.

De top 3 wordt vervolledigd door Frank Braley met zijn uitvoering van het vierde pianoconcerto van Beethoven. Dat leverde hem in 1991 de eerste prijs op.

De top 10 van De Week van de Koningin Top 30

1. Concerto nr.4 in G voor piano en orkest op.58 (Ludwig van Beethoven) - uitgevoerd door Eliane Rodrigues

2. Concerto nr.3 in d voor piano en orkest op.30 (Sergej Rachmaninov) - uitgevoerd door Lukáš Vondrácek

3. Concerto nr.4 in G voor piano en orkest op.58 (Ludwig van Beethoven) - uitgevoerd door Frank Braley

4. Concerto in D voor viool en orkest op.35 (Peter Tsjaikovski) - uitgevoerd door Vadim Repin

5. Concerto nr.3 in C voor piano en orkest op.26 (Sergej Prokofjev) - uitgevoerd door Liebrecht Vanbeckevoort

6. Concerto nr.3 in d voor piano en orkest op.30 (Sergej Rachmaninov) - uitgevoerd door Boris Giltburg

7. Vier ballades op.10 (Johannes Brahms) - uitgevoerd door Pierre-Alain Volondat

8. Messiah: Thou shalt break them (George Frideric Handel) - uitgevoerd door Thomas Blondelle

9. Concerto nr.1 in D voor viool en orkest op.6 (Niccolò Paganini) - uitgevoerd door Lorenzo Gatto

10. Concerto nr.3 in d voor piano en orkest op.30 (Sergej Rachmaninov) - uitgevoerd door Andrei Nikolsky

Meest gelezen