Wereldberoemde street artist ROA maakt immense skeletten op het nieuwe Universiteitsmuseum in Gent

De wereldvermaarde Gentse street artist ROA schildert momenteel een immens kunstwerk op één van de wanden van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) dat in de plantentuin ligt, vlak bij het Citadelpark. De wand van 280 vierkante meter vormt het canvas voor skeletten van onder meer een olifant, een neushoorn en een beer. “Het is geweldig dat we voortaan iedere dag mogen genieten van wat hij het meesterwerk van zijn carrière noemt”, reageert de enthousiaste directrice van het GUM Marjan Doom.

Momenteel is ROA al een week aan de slag en heeft hij al het skelet van een olifant geschilderd. Hij zal wellicht nog ruim een week bezig zijn om de rest van de wand vol te schilderen. “De neushoorn gaat over in de olifant en hetzelfde geldt voor de beer. Daarnaast zal hij ook nog enkele kleinere skeletten van dieren schilderen”, legt Doom uit. “Het is echt indrukwekkend om te zien.”

Wereldtop uit Gent

ROA is niet de eerste de beste kunstenaar. Hij staat bekend voor zijn zwart-wit muurschilderingen van dieren - al dan niet met huid - en hun skelet. Zijn werk vind je overal in de wereld en binnen de street art hoort hij tot de besten in zijn vak. Dat het Gents Universiteitsmuseum hem kon lokken is dan ook een huzarenstukje. 

(Lees verder onder de foto)

De keuze om deze keer skeletten te schilderen is niet vreemd. Onder het museum ligt een enorme collectie uitzonderlijke skeletten van exotische dieren. Daaruit kon hij onder meer zijn inspiratie halen. Voor ROA is werken aan het GUM in de plantentuin een beetje thuiskomen. In zijn jeugd groeide hij in de buurt op.  Hij is een Gentse veertiger, die alleen bekend is onder zijn pseudoniem en niets lost over zijn echte naam.

Persoonlijke band

Enkele jaren geleden smeedde hij ook een band met Doom. “Ik leerde hem kennen toen ik nog assistent Anatomie was aan de faculteit Diergeneeskunde van de Unief. We delen een grote liefde en fascinatie voor de anatomie en we schuwden beiden het dissectiewerk niet. Uit onze eerste gesprekken ontstond een dialoog rond de schoonheid van vergankelijkheid, de complexiteit in evolutie en hoe een artistieke blik de kijker dat kan laten ervaren.”

Opening GUM in het najaar

Studenten die volgende week in de plantentuin hun examens afleggen kunnen al genieten van het kunstwerk. Ook leerkrachten kunnen vanaf 7 juli weer binnen. Maar voor het groot publiek gaat het Gents Universiteitsmuseum pas in het najaar open. De geplande opening op 21 maart kon door de coronacrisis niet doorgaan. 

kasto80

Meest gelezen