Videospeler inladen...

"Protest is zich als grote olievlek over VS aan het verspreiden, maar lang niet zeker dat dit keerpunt wordt"

Het protest na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij een politiearrestatie, breidt zich uit over de VS "als een grote olievlek". Dat zegt onze correspondent in de VS Björn Soenens. Hij wijst erop dat dit het zoveelste incident is in een lange rij en hij betwijfelt dan ook of er deze keer wel structurele veranderingen zullen komen.

Al vier nachten op rij is het onrustig in de VS. Eerst was er vooral in Minneapolis zelf veel protest, de stad waar Floyd om het leven kwam, maar intussen wordt er over heel de VS gedemonstreerd. Er zijn veel vreedzame acties, maar in verschillende steden waren er ook plunderingen en kwam het tot rellen met de politie.

"Je kunt wel zeggen dat het zich als een grote olievlek aan het verspreiden is over de VS", zegt onze correspondent Björn Soenens. "Veel staten zijn bang. De Nationale Garde wordt ingezet, dat is een soort van reserve-strijdkrachten, en in veel steden is er een uitgaansverbod omdat men bang is voor onlusten. Men vreest dat er nog politiekantoren in brand zullen worden gestoken."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over het protest (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat willen de betogers? "Ik ben hier ook naar een betoging geweest in New York. Daar scandeerden ze voortdurend “all four” (alle vier), daarmee verwijzen ze naar de andere agenten die bij de arrestatie van Floyd betrokken waren (tot nog toe is enkel de agent aangeklaagd die zijn knie op de nek van Floyd zette, red.). Ze zeggen dat ze niet zullen rusten voor de anderen ook zijn aangeklaagd. Ze zeggen ook dat ze niet op straat komen om te vechten tegen mensen, maar tegen een systeem."

Bekijk hier het verslag van Björn Soenens over de betoging in New York:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

Keerpunt?

Soenens spreekt over een zeer gespannen toestand. Dat heeft volgens hem ook te maken met de politieke polarisering. Links en rechts verwijten elkaar dat ze protesten infiltreren om rellen te veroorzaken. "Beide kanten zeggen iets anders. Men weet het niet. Zijn het anarchisten? Zijn het antifascisten? Zijn het extreemrechtse racisten die het protest aan geloofwaardigheid willen doen verliezen? Voor president Trump is het alvast de schuld van radicaal-links."

Het is lang niet de eerste keer dat er geprotesteerd wordt. Kan het deze keer wel een keerpunt zijn? "Ik ben geen cynicus van nature. Veel mensen vragen me: nu gaat het toch zeker veranderen? Ik ben daar helemaal niet zo zeker van. Er zijn protesten geweest in 1968 na de moord op Martin Luther King, maar er is weinig veranderd. In 1992 brandde Los Angeles, maar er gebeurde niets. In 2014 was er Ferguson, in 2015 Baltimore: er veranderde niets."

Veel mensen vragen me of het nu gaat veranderen. Ik ben daar helemaal niet zo zeker van

"Na de dood van Eric Garner ontstond dan wel een beweging: Black Lives Matter, maar uiteindelijk is er nog maar weinig veranderd in de structuren. Over het verenigen van dit land is er niemand die een woord zegt, ook de president niet. Over de frustraties van de demonstranten: geen woord. Maar er worden wel verwijten over en weer geslingerd."

"Iemand moet hen perspectief bieden op verandering. De raciale ongelijkheid sleept nu al zolang aan, generaties aan een stuk. De frustraties groeien en dat zal niet in één-twee-drie opgelost zijn."

De wetten zijn er, het probleem is de mentaliteit

"Het gaat over structuren die moeten veranderen. En vooral: de wetten zijn er. Het probleem is de mentaliteit. Daarin zit nog een diep ingebakken racisme. Dit is een groot land en het zal nog lang duren voor dat eruit is."

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen