Videospeler inladen...

Clint Eastwood wordt 90: een iconische carrière in 9 hoogtepunten

Echt veelbelovend begon het niet voor Clint Eastwood in Hollywood. Eind jaren vijftig kreeg de fotogenieke acteur dan wel de hoofdrol in de tv-serie "Rawhide", maar na enkele jaren trok hij gedesillusioneerd naar Europa, om zich creatief te herbronnen. En toen volgden de populaire spaghetti-westerns, het populaire "Dirty Harry"-personage, en veelvuldige Oscars. Dit weekend wordt Eastwood, een volwaardig icoon van het witte doek, 90 jaar oud. Een terugblik op zijn unieke carrière.

Het is schier onmogelijk om de ruim zes decennia die Eastwood actief is geweest, samen te vatten in enkele hoogtepunten. Want de man had en heeft zoveel talenten: charismatisch acteur, bedachtzaam regisseur, occasioneel componist.

Het begon allemaal met een teleurstelling: Eastwood kon enkel werk krijgen op het kleine scherm, in de cowboy-reeks "Rawhide". Midden jaren zestig hield hij dat voor bekeken en ging hij samenwerken met Sergio Leone, de architect van de zogenoemde spaghettiwestern. Eastwood speelde de hoofdrol in drie gevierde Leone-films: "A fistful of dollars" (1964), "For a few dollars more" (1965) en "The good, the bad and the ugly" (1966). De trilogie maakte hem wereldberoemd, eerst in Europa, niet veel later ook in de Verenigde Staten. 

Acteur wordt (Oscarwinnend) regisseur

Het grote publiek zal Eastwood wellicht blijven associëren met die schietgrage cowboy-rollen, en het nog veel rancuneuzere (volgens critici zelfs fascistische) "Dirty Harry"-personage, dat hij in de jaren zeventig vijf keer vertolkte.

Maar Clint Eastwood is vooral ook een fantastische, en opvallend gevoelige, regisseur. Eind jaren tachtig liet hij zien wat hij als cineast in zijn mars had met "Bird", een poëtische filmbiografie van jazz-saxofonist Charlie "Bird" Parker. Daarna volgden het meesterwerk "Unforgiven" (1992), de tranentrekker "The bridges of Madison County" (1995), het misdaaddrama "Mystic River" (2003) en de ontroerende sportfilm "Million dollar baby" (2004). Voor die laatste titel én voor "Unforgiven" won Eastwood, heel terecht, de Oscar voor Beste Regie.

Bekijk hieronder Eastwoods carrière-overzicht door onze filmreporter Ward Verrijcken en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Politieke ambities

In 1986 werd Eastwood verkozen tot burgemeester van het Californische stadje Carmel-by-the-Sea. Nadien ging zijn politieke voorkeur steeds vaker uit naar de Republikeinen, vrij uitzonderlijk in Hollywood, dat overwegend Democratisch gezind is.

Zo voerde Eastwood in 2012 campagne voor Mitt Romney, die het in de presidentsverkiezing van dat jaar opnam tegen Barack Obama. Tijdens een Republikeinse Conventie kwam Eastwood speechen: hij sprak een bizarre monoloog uit tegen een lege stoel, die Obama moest voorstellen. Het was een wat eigenaardige stunt die hem veel kritiek opleverde, en waar hij zelf spijt van had, gaf hij later toe.

Eastwood is trouwens geen fan van president Trump en zal voor hem géén campagne voeren, heeft hij laten weten. Bovendien heeft hij het te druk met nieuwe filmplannen. Enkele maanden geleden nog kwam zijn laatste wapenfeit als regisseur uit, "Richard Jewell". En hopelijk krijgen we, in Eastwoods tiende(!) decennium op deze aardbol, nog meer van zijn mooie, meestal interessante werk te zien.

Meest gelezen