Videospeler inladen...

Bemanning van commerciële ruimtetuig Crew Dragon verwelkomd met handdruk en knuffel in ruimtestation ISS

De Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn aangekomen in het internationale ruimtestation ISS. Nadat ze hun ruimtecapsule Crew Dragon succesvol hebben aangekoppeld, zijn ze nu ook het ruimtestation binnengegaan. Crew Dragon is gemaakt door het bedrijf SpaceX van Elon Musk. Het is de eerste keer dat er astronauten met een commerciële raket de ruimte ingeschoten zijn. Ze zullen nu een tijdje in het ruimtestation verblijven.

Bekijk hier hoe de Crew Dragon aankoppelt aan het ISS:

Videospeler inladen...

Na een perfecte lancering gisteren, is de eerste bemande commerciële ruimtevlucht goed aangekomen aan het internationale ruimtestation ISS. De astronauten hebben de capsule Crew Dragon met succes kunnen aankoppelen. Daarmee is het belangrijkste doel van deze missie bereikt. Na een vlucht van iets minder dan 19 uur kwam de Crew Dragon aan aan het ruimtestation, dat was vroeger dan gepland. De koppeling gebeurde op automatische piloot omstreeks 16.16 uur Belgische tijd.

Het is voor het eerst in negen jaar dat er nog eens Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse ruimteschip aangekoppeld zijn aan het ISS. Na het tijdperk van de spaceshuttles moest de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gebruik maken van de Russische Sojoez-ruimtevaartuigen om haar astronauten te lanceren. Nu werkt de NASA samen met het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk. 

Bekijk hier de verwelkoming van de Amerikaanse astronauten in het ISS:

Videospeler inladen...

De astronauten konden niet onmiddellijk na de aankoppeling het ISS binnengaan. Ze moesten nog een hele procedure doorlopen.  De capsule en het ruimtestation moesten op gelijke druk worden gebracht. Na ongeveer twee uur gingen de deuren open en werden de Amerikaanse astronauten verwelkomd door de bemanning van het ISS. Dat gebeurde met een handdruk en een knuffel. "De Amerikaanse astronauten hebben voor hun vertrek twee weken in quarantaine gezeten om te voorkomen dat ze de bemanning van het ISS zouden besmetten met het coronavirus", zegt wetenschapsexpert Koen Wauters. "Daar is wel degelijk aan gedacht."

Bekijk hier de uitleg van ruimtevaartexpert Koen Wauters in "Het journaal": (lees daarna voort onder de video)

Videospeler inladen...

Het internationale ruimtestation ISS draait in een baan om de aarde en wordt door verschillende landen gebouwd, bekostigd en bemand. Ook België doet mee, net als onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Sinds eind 2000 is het station permanent bewoond. De Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley gaan nu twee à drie maanden in het ruimtestation verblijven, samen met hun landgenoot Chris Cassidy en de Russische kosmonauten Anatoli Ivanistsjin en Ivan Vagner.

"Het ISS is een zeer groot complex met verschillende onderdelen. Het is ongeveer een voetbalveld groot. Soms moeten er herstellingen gebeuren aan de buitenkant. Daarvoor moeten er ruimtewandelingen gemaakt worden en daar hebben Behnken en Hurley veel ervaring mee. Negen jaar geleden waren ze ook al in het ISS en toen hebben ze dat ook gedaan", zegt Wauters.

"Maar ze gaan ook helpen bij de traditionele wetenschappelijke experimenten die daar worden uitgevoerd. Die hebben ons ook al wat opgeleverd. Ik geef een klein praktisch voorbeeld: die vijf mannen die daar nu zijn, die gaan daar maanden verblijven en die hebben geen water. Alles wordt gerecycleerd: urine, zweet. De filtersystemen die wij hier op aarde gebruiken, zijn mee ontwikkeld in het ISS."

Meest gelezen