Videospeler inladen...

Kunstenaar Christo is overleden: hij pakte de Rijksdag in Berlijn in en de Pont Neuf in Parijs 

De Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo is overleden. Dat staat te lezen op zijn website in een mededeling. Christo was 84 jaar oud en nog altijd actief. Hij is vooral bekend van zijn landschapskunst. Hij pakte gebouwen in zoals de Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn. Hij werkte altijd samen met zijn vrouw Jeanne-Claude die in 2009 overleed. 

Christo Vladimirov Javacheff, zoals hij voluit heet, is vandaag overleden in New York waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. "Christo leefde zijn leven ten volle, hij droomde niet alleen van wat onmogelijk leek, maar realiseerde het ook", staat er in een mededeling op zijn website. "De kunst van Christo en Jeanne-Claude bracht mensen van over de hele wereld samen in gedeelde belevenissen. Hun werk leeft voort in ons hart en herinneringen."

Christo en Jeanne-Claude hebben altijd laten verstaan dat hun lopende projecten ook na hun dood zouden worden gerealiseerd. In 2021 zouden ze de Arc de Triomphe in Parijs inpakken. Dat project zit nog steeds op schema voor september en oktober volgend jaar. 

Christo werd op 13 juni 1935 geboren in Gabrovo in Bulgarije. Hij verliet het land in 1957 en woonde vervolgens in Praag, Wenen en Genève. In 1958 verhuisde hij naar Parijs, waar hij Jeanne-Claude Denat de Guillebon ontmoette. Zij werd zijn vrouw en partner in het creëren van monumentale landschapskunst. In 1964 vestigden ze zich als kunstenaarskoppel in New York. Jeanne-Claude overleed op 18 november 2009. 

Schoonheid en unieke ervaringen

Het bekendste werk van Christo is ongetwijfeld de ingepakte Rijksdag in Berlijn, waar het Duitse parlement gevestigd is. Christo pakte het gebouw in 1995 in in 100.000 vierkante meter stof. Op twee weken tijd kwamen meer dan vijf miljoen mensen het kunstwerk bezoeken. Voor Christo en Jeanne-Claude was het erg belangrijk dat een groot publiek van hun werken kon genieten. Ze wilden vooral schoonheid creëren en unieke ervaringen.

Reporters

Tien jaar eerder had het koppel al de Pont Neuf in Parijs ingepakt. Het werk van Christo is niet voor de eeuwigheid bedoeld. Hoewel de projecten jarenlange voorbereiding vergen, wordt het resultaat maar twee weken getoond. "Als je het dan niet gezien hebt, zie je het nooit meer", zei hij daarover.

AFP or licensors

Christo wou altijd de totale controle over zijn projecten. Hij verkocht voorontwerpen, schetsen en maquettes om ze te financieren. Zijn landschapsprojecten zijn altijd gratis te bekijken. In 2005 installeerde hij 7.503 poortjes met wapperende oranje doeken in Central Park in New York. 

In 2018 liet hij 7.506 olievaten drijven op een meer in Hyde Park in Londen. De olievaten vormden een mastaba. Mastaba's zijn grafmonumenten die voorkomen in Mesopotamië en het oude Egypte. Het werk verwijst ook naar zijn beginperiode, toen hij begin jaren 60 in Parijs een weg afzette met olievaten, als protest tegen de Berlijnse muur die toen werd opgericht. Die muur scheidde West-Berlijn van Oost-Berlijn en Oost-Duitsland.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Niet alle projecten van Christo zijn gerealiseerd. Zo trok hij in 2017 de stekker uit het project "Over the river" in Colorado. Hij zette het project stop uit protest tegen het presidentschap van Donald Trump. 

In ons land heeft Christo nooit een project gerealiseerd. Hij stelde er wel af en toe tentoon. Drie jaar geleden kon VRT NWS Christo nog interviewen toen hij voor een tentoonstelling in ons land was. Bekijk hier de Journaal-reportage van toen:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage uit 2017 in "Culture club" met Christo:

Videospeler inladen...

Bekijk op Instagram met welke werken Christo kunstgeschiedenis schreef: 

Meest gelezen