Videospeler inladen...

5 iconische werken van overleden Christo: Van omsingelde eilanden tot ingepakte monumenten

Gisteren is de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo overleden. Hij werkte altijd samen met zijn vrouw Jeanne-Claude die in 2009 overleed, maar bleef ook daarna verder werken. Hij is vooral bekend om zijn monumentale kunstinstallaties die jarenlange voorbereiding vergden, maar meestal amper 2 weken te zien waren. Wij selecteerden 5 iconische werken van de landschapskunstenaar.

Bekijk de vijf werken in deze video en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ingepakte Rijksdag (1995)

Christo en Jeanne-Claude hebben in 1995 met hulp van 90 professionele klimmers het Duitse parlementsgebouw, de Rijksdag, ingepakt met zowat 100.000 vierkante meter stof. De hele inpakoperatie heeft 5 weken gekost. Het publiek kon zich daarna twee weken vergapen aan het kunstwerk. Die zijn ook massaal afgezakt: 5 miljoen mensen hebben het werk bezocht.

De kunstenaars hadden gekozen voor een kunststof bedekt met een laagje aluminium. Die flexibele stof was niet toevallig gekozen, maar verwees naar de turbulente geschiedenis van het gebouw. Het ging ook niet toevallig om een niet-brandbare stof als verwijzing naar de brand in de Rijksdag in 1933 die de rechtstreekse aanleiding was voor Hitler om de macht te grijpen in Duitsland.

Meer informatie over de ingepakte Rijksdag (in het Engels)

Reporters

Omsingelde eilanden (1983)

In 1983 heeft Christo 11 eilanden bij Miami in de Verenigde Staten omringd met een fluoroze stof. De kleur was een esthetische keuze omdat dat goed paste bij de kleurenpracht van de ondiepe wateren en de felblauwe lucht in Florida. Alles samen is ruim 600.000 vierkante meter stof gebruikt. De hele installatie was ruim 11 kilometer lang.

Tijdens de twee weken dat het werk te zien was, werd het door 120 mensen in bootjes bewaakt. De eilanden waren trouwens in betere conditie nadat het werk verwijderd was dan daarvoor, want het team van Christo heeft bij het opruimen zowat 40 ton aangespoeld en drijvend afval meegenomen.

Meer informatie over de omsingelde eilanden (in het Engels)

Wolfgang Volz/laif

Londense mastaba (2018)

Christo en zijn tegen dan overleden echtgenote waren gefascineerd door de vorm van mastaba's. Dat zijn graftombes die voorkomen in Mesopotamië en het oude Egypte. Ze kunnen beschouwd worden als een soort voorganger van de piramides.

In 2018 bouwt hij zijn mastaba op een meer in Hyde Park in de Britse hoofdstad Londen. De mastaba is opgebouwd uit 7.506 speciaal ontworpen tonnen die geschilderd zijn in rood, blauw en lichtpaars. De kleuren, die mooi op het water reflecteren, verwijzen naar het impressionisme. Het hele gevaarte woog 600 ton.

Meer informatie over de Londense mastaba (in het Engels)

Drijvende pier (2016)

De drijvende pier op het Iseomeer in Lombardije in Italië was het eerste werk van Christo na het overlijden van zijn vrouw en partner Jeanne-Claude. Het was een werk dat ze samen al in de jaren 70 bedacht hadden, maar dat dus pas na de dood van Jeanne-Claude is uitgewerkt en uitgevoerd.

Op het meer is een drie kilometer lang watertapijt gebouwd bestaande uit 200.000 pontons bedekt met gele stof. De drijvende pier was ruim twee weken voor het publiek toegankelijk. Mensen konden vrij over de pier wandelen van de oever tot een van de eilanden. Bijna 2 miljoen mensen deden dat ook.

Meer informatie over de drijvende pier (in het Engels)

Ingepakte bomen (1997)

Na 32 jaar plannen hebben Christo en Jeanne-Claude in Riehen in Zwitserland 178 bomen ingepakt. Het was vooral een logistiek huzarenstukje, want ze hadden voor iedere individuele boom een unieke pasvorm moeten produceren. Die moesten perfect passen, zodat de takken niet zouden doorhangen.

De bomen lijken op grote kwallen, de takken lijken deel uit te maken van hun zenuwstelsel. Er is alles samen 23 kilometer touw en 55.000 vierkante meter polyester gebruikt om de bomen in te pakken. Ze hebben dezelfde soort stof gebruikt die gebruikt wordt om bomen te beschermen tegen vorst in Japan.

Meer informatie over de ingepakte bomen (in het Engels)

Wolfgang Volz/laif

Meest gelezen