Radio 2

500 mensen protesteren in Gent tegen racisme: geen toestemming maar politie grijpt niet in

Zo’n 500 mensen hielden een verboden solidariteitsactie tegen racisme, op het Sint-Pietersplein in Gent. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. De manifestatie was door het stadsbestuur en de politie verboden, maar de politie kwam niet tussenbeide omdat alles rustig bleef. De organisatoren kregen een proces-verbaal en een gasboete.

Ondanks de coronamaatregelen kwamen vandaag zo’n 500 demonstraten op straat in Gent om hun steun te betuigen na de dood van George Floyd.

Rustige demonstratie

Tijdens de coronamaatregelen mag er om veiligheidsredenen niet geprotesteerd worden op straat. De organisatie van de solidariteitsactie zegt dat ze alles veilig heeft laten verlopen. “We hebben 400 stippen gezet op anderhalve meter afstand van elkaar. Iedereen moet ook een mondmasker dragen. De actie duurt maar 20 minuten, dus op die manier komen we onze afspraken na.” 

De stad en politie verboden de manifestatie wegens het samenscholingsverbod tijdens de coronacrisis. Tijdens de actie hield iedereen afstand, waardoor de politie niet tussenbeide kwam. De organisatie van de actie kreeg elk een gasboete en een proces-verbaal omdat er geen toestemming was voor de betoging.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Wereldwijde steunbetuiging

De demonstranten kwamen op straat om hun steun te betuigen na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Dat is de man die afgelopen week stikte in de Verenigde Staten nadat een blanke politieagent hem minutenlang knelde onder zijn knie. De dood van Floyd zorgt niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Gent voor protest. “Hetgeen daar gebeurt, treft ons ook. Racisme is er niet alleen in Amerika en moet overal bestreden worden”, zegt organisator van de demonstratie in Gent, Bart Vandersteene. 

In de Verenigde Staten worden de protesten almaar groter en worden ze soms ook grimmig. Er zijn al verschillende doden gevallen en het leger wordt ingezet om de rust te doen terugkeren.

Radio 2
Radio 2
Radio 2

Meest gelezen