Video player inladen...

Cafés en restaurants na 11 weken weer open in Nederland: "Terrassenzee, maar geen overrompeling"

Na 11 weken zijn de cafés en restaurant weer open in Nederland. Ook bioscopen, concertzalen en musea mogen weer bezoekers ontvangen. Toch blijven er beperkingen gelden: zo moet 1,5 meter afstand gehouden worden en mogen er maximaal 30 mensen in de horecazaken binnen, en dat enkel na reservatie. "Er is geen massale overrompeling", zegt VRT- journalist Marijn Trio vanuit Maastricht. 

De terrassen in Nederland zijn om 12 uur geopend. “Heel veel mensen kijken ernaar uit op deze mooie dag”, zei NOS-correspondent Joris Van Poppel vanochtend al in “De ochtend" op Radio 1. “De verwachting is dat veel mensen een pint gaan drinken bij een café in de zon.” 

Toch zitten de terrassen niet nokvol. “Er is geen massale overrompeling. Het is niet zo dat om twaalf uur deze middag iedereen hierheen is gestormd om op een terras te zitten. Ongeveer de helft van de terrassen zijn nu bezet", zegt VRT NWS-journalist Marijn Trio vanuit Maastricht.

Bekijk hier onze reporter Marijn Trio vanuit Maastricht in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Video player inladen...

"Terrassenzee"

Veel gemeenten laten horecazaken toe om hun terrassen uit te breiden, zodat ze meer ruimte krijgen om mensen te ontvangen. "De terrassen zijn vergroot, waardoor de tafels en stoelen verder uit elkaar kunnen staan", duidt Van Poppel.  "Je ziet op verschillende pleinen dat de ruimte voor de terrassen veel groter is geworden. Er wordt gesproken van een terrassenzee op sommige plaatsen.” 

Hoewel de ruimte vergroot is, kunnen er maar een beperkt aantal mensen plaatsnemen.“ De capaciteit van de terrassen is namelijk gehalveerd. Er kunnen dus veel minder mensen terecht", aldus Van Poppel.

Beluister hier het gesprek met Van Poppel in "De ochtend" en lees verder onder de audio:

Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Op de terrassen geldt geen maximum aantal personen en ook geen reserveringsplicht, maar iedereen moet wel aan een tafeltje zitten en 1,5 meter afstand houden van mensen die niet tot hetzelfde gezin behoren. Bovendien moet het personeel een controlegesprek met alle klanten voeren om in te schatten of er een gezondheidsrisico is. "Bij binnenkomst moet de uitbater nog een keer vragen of je niet ziek bent geweest of familieleden ziek zijn”, weet Poppel. “

Toch zal ook de komende periode niet evident zijn voor de uitbaters. “Iedereen is blij, na zo’n lange periode van financiële problemen. Het is een moeilijke periode geweest en dat zal allicht nog enige tijd zo blijven. Ook al mogen de cafés weer open. Met maximum 30 mensen binnen, zullen ze sowieso met verlies werken. Al zal het voor sommige cafés nog erger zijn, zeker voor cafés die geen terras hebben en enkel mensen binnen mogen zetten", zegt Trio.

(Lees verder onder foto)

Sluis
Nicolas Maeterlinck

"Meest verregaande versoepeling"

“De sluitingstijden in Nederland zijn normaal. De bioscopen, theaters mogen ook allemaal de deuren openen. Iedere sector heef zo zijn eigen beleid”, gaat Van Poppel verder. “Dit is de grootste, meest verregaande versoepeling tot nu toe. Als er straks duizenden, honderdduizenden mensen naar theaters, cafés en restaurants gaan, wat gaat dat geven?“ 

De Nederlanders zijn niet angstig, maar blijven voorzichtig. “De verspreiding is sterk gedaald. Tegelijkertijd moet er maar 1 iemand in een theaterzaal besmet zijn, die gaat hoesten, en je hebt zo weer veel meer besmettingen”, aldus Van Poppel. 

"Goed voorbereid"

“De Nederlandse premier Mark Rutte zegt dat het spannend is. Maar we zijn veel beter voorbereid dan een aantal maanden geleden”, zegt Van Poppel. “Er zijn heel veel teststraten. Vanaf vandaag kan iedere Nederlander, die ook maar een klein beetje symptomen vertoont, zonder tussenkomst van de arts, getest worden”, aldus Van Poppel.

“Er is een speciaal telefoonnummer geopend. Heb je nog maar een snotneus dan kan je bellen en de dag erna langskomen voor een coronatest in zo’n teststraat.”

"Zo hopen ze, als er een uitbraak komt, om er zo snel mogelijk bovenop te zitten", besluit Van Poppel. 

(Lees verder onder foto)

Nicolas Maeterlinck

Belgen mogen niet op café in Nederland

Belgen die hunkeren naar een kroegentocht en daarvoor naar Nederland willen reizen, bergen dat plan beter op. De grens oversteken om op café te gaan, mag niet. Van de Belgische regering mag je wel op familiebezoek in Nederland en je mag er naar de winkel.

“Ik heb nog geen Vlaams gehoord, wel veel Duits“, vertelt Trio. “Er zijn geen grenscontroles meer. Maar er zijn wel dynamische controles, die Belgen van een terrasje zouden kunnen plukken, want dat mag dus niet."

De Belgische horeca zal waarschijnlijk volgende week maandag weer mogen openen. In Frankrijk mogen horecazaken vanaf morgen weer open, ook onder strenge voorwaarden. In sommige Franse regio's gaan enkel de terrassen open.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen