Zes verdachten aangehouden na gijzeling van 13-jarige jongen uit Genk, onder hen ook een bekende extremist

In het onderzoek naar de gijzeling van de 13-jarige jongen in Genk zijn zes verdachten aangehouden. Een zevende persoon mocht onder strikte voorwaarden naar huis. Eerder raakte bekend dat vijf van de zeven verdachten geradicaliseerde moslims zijn. Onder hen is ook Khalid Bouloudo, een bekende extremist uit de regio van Maaseik die meermaals veroordeeld werd voor terrorisme.

De onderzoeksrechter in Hasselt heeft zes verdachten aangehouden en opgesloten op verdenking van betrokkenheid bij de gijzeling van de jongen uit Genk. De zes verdachten zijn allemaal tussen de 24 en 45 jaar oud, afkomstig uit Limburg en Antwerpen. Een zevende verdachte, een 36-jarige man uit Antwerpen is onder voorwaarden vrijgelaten. Zo mag hij onder meer niet naar het buitenland, hij mag 's avonds niet naar buiten en hij mag geen contact hebben met de andere verdachten, het slachtoffer en zijn familie. 

De voorleidingen van de zeven verdachten duurden tot maandagavond laat. Rond 1 uur maakte het parket van Limburg de resultaten bekend. De verdachten verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Tongeren. 

In de nacht van zondag op maandag kon de ontvoerde tiener terugkeren naar het huis van zijn ouders in Genk. Daar was hij 42 dagen eerder gewelddadig ontvoerd voor een som van vermoedelijk vijf miljoen euro losgeld. Na zijn terugkeer konden zeven verdachten uit Limburg en Antwerpen worden opgepakt. 

Meteen werd de link gelegd met het drugsmilieu. De vader van de jongen werd ooit veroordeeld in een grote drugszaak, zijn broer (de oom van de jongen) zit nu nog in de cel. De daders zouden dan geld geroken hebben, en overgegaan zijn tot de ontvoering. 

Bekende extremist Bouloudo is verdachte

Nu blijkt ook dat vijf van de zeven verdachten tot het milieu van geradicaliseerde moslims behoren. Een van hen, Khalid Bouloudo, is een van de meest bekende extremisten van het land.

Hij werd in 2006 veroordeeld tot vijf jaar cel voor terrorisme. Samen met twaalf andere mannen zou hij een Belgische cel van de Groupe Islamique Combattant Marocain gevormd hebben, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca in 2003 en de aanslagen in Madrid in 2004.

De man zat zijn straf uit, maar eind januari 2015 werd hij opnieuw opgepakt, samen met drie andere mannen. Vanuit een moskee in Maaseik had hij mensen geronseld om te gaan strijden aan de zijde van terreurgroep IS in Syrië. Daarnaast zouden ze ook teruggekeerde Syriëstrijders opgevangen hebben. Khalid Bouloudo werd veroordeeld tot 10 jaar cel, maar dat werd vorig jaar in beroep gewijzigd naar 3 jaar cel met uitstel. Zijn advocaat, Jürgen Millen, wilde niet reageren. 

Bouloudo op zijn proces in 2016

Wat het extremisme van de verdachten betekent voor de zaak, en mogelijk ook voor het motief van de daders, zal nog moeten blijken. Het parket is zeer karig met informatie over het onderzoek. We weten wel dat er maandagmorgen ook negen huiszoekingen zijn gebeurd, waarvan vier in Antwerpen, en de andere in Zutendaal, Houthalen en Maaseik. 

Bekijk hier meer uitleg van onze justitiereporter Fatma Taspinar in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen