Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Iran blijft brandstof verschepen naar Venezuela, als het land om meer voorraad vraagt"

“Iran blijft brandstof verschepen naar Venezuela, als het land om meer voorraden vraagt’, dat heeft de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. Ondanks de sterke kritiek van de Verenigde Staten op de handel tussen beide landen. De Verenigde Staten hebben zowel tegen Iran als tegen Venezuela sancties lopen.

 "Iran oefent zijn vrijhandelsrechten met Venezuela uit. We zijn klaar om meer schepen te sturen als Caracas meer voorraden van Iran vraagt", zei woordvoerder Abbas Mousavi op een wekelijkse persconferentie die live op de staatstelevisie wordt uitgezonden.

Ondanks de dreigende taal van de Amerikanen heeft Iran een vloot van vijf tankers gevuld met brandstof naar Venezuela gestuurd.

De olierijke Zuid-Amerikaanse natie kampt met een tekort aan benzine. Het land is namelijk ongezien hard door de crisis getroffen. De sancties treffen het land erg hard. Daarnaast beweren critici dat corruptie en wanbeheer de schuld zijn van de economische crisis. Venezuela beschikt nog steeds over enorme oliereserves, toch is de productie van brandstof vrijwel volledig stilgevallen. Het land is nu afhankelijk van import. 

Washington monitort de aanvoer van Iraanse brandstof naar Venezuela nauwgezet. En heeft verschillende regeringen en havens gewaarschuwd dat ze de tankers op geen enkele manier mogen bijstaan. Doen ze dat toch, kunnen er sancties tegen hen genomen worden.

Uitkijken reactie VS als oliehandel aanhoudt

Vorig weekend zijn al twee Iraanse olietankers aangekomen in Venezuela. Ze hebben de brandstof ondertussen geleverd. Vandaag zijn ze teruggekeerd en varen ze richting Iran.

Het lijkt dat Venezuela en Iran elkaar gevonden hebben in de gezamenlijke sancties die hen door de VS werden opgelegd. Het blijft afwachten hoe de VS zal reageren, als beide landen deze oliehandel blijven voortzetten. 

Meest gelezen