Van ex-premier Vanden Boeynants (VDB) tot "Anthony'ke" De Clerck: welke spraakmakende ontvoeringen kende ons land nog?

Een van de langste ontvoeringen in de geschiedenis van ons land kende vanochtend een (goede) afloop. Een 13-jarige Genkse jongen werd na 42 dagen vrijgelaten. "Een zonder twijfel uitzonderlijke zaak", zegt het parket van Limburg. Hoewel het in sommige gevallen slecht afloopt, zijn er in het verleden nog spraakmakende (en soms lange) ontvoeringen geweest die een goede afloop kenden. We zetten er enkele op een rij voor u.

Guy Cudell, 2 dagen (1984)

Guy Cudell was decennialang burgemeester in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Op 24 juni 1984 werd hij ontvoerd door een ontevreden inwoner van zijn gemeente. Hij werd vastgehouden in Tellin, een dorpje in de provincie Luxemburg. Er werd een forse som losgeld (40 miljoen Belgische frank) gevraagd. 

Twee dagen later werd er gemeld dat Cudell gezond en wel teruggevonden was. De precieze omstandigheden van de ontvoering werden nooit opgehelderd, maar zelf verklaarde Cudell dat hij zichzelf had kunnen bevrijden uit zijn handboeien en ontsnapt was. 

Bij zijn thuiskomst gaf hij een opmerkelijke persconferentie, waarbij hij met een rode roos op het balkon van zijn huis verscheen. 

Bekijk de beelden op het balkon hier, en lees daaronder verder: 

Video player inladen...

Paul Vanden Boeynants, 30 dagen (1989)

Paul Vanden Boeynants (bijgenaamd VDB) was een Belgische politicus voor de CVP-PSC. Van 1958 tot 1961 was hij minister van Middenstand, en zowel in 1966 als in 1978 was hij premier van ons land. VDB was geen onbesproken figuur. In 2001 overleed hij.

Op 14 januari 1989 wordt de intussen ex-premier aan zijn appartement in Brussel overmeesterd. Hij wordt in een auto geduwd en naar een villa in Le Touqet in Noord-Frankrijk gereden. Daar wordt hij 30 dagen lang vastgehouden.

Hij wordt pas vrijgelaten nadat er 63 miljoen frank (omgerekend 1,5 miljoen euro) betaald is. Op 13 februari 1989 wordt hij in Doornik geblinddoekt uit een auto gelaten, waarna hij een taxi terug naar Brussel neemt. 

Zijn ontvoerders blijken uiteindelijk geen doetjes te zijn: Patrick Haemers (die in de jaren 80 terreur zaaide met bloedige overvallen op geldtransporten) en zijn handlangers Kaplan Murat, Philippe Lacroix en Marc Van Dam. 

Enkele dagen na zijn vrijlating deed VDB een opmerkelijke persconferentie, die u hieronder nog eens kan bekijken: 

Video player inladen...

Anthony De Clerck, 32 dagen (1992)

In 1992 is heel ons land in de ban van de ontvoering van Anthony De Clerck, telg van de beroemde zakenfamilie De Clerck en kleinzoon van Roger De Clerck, de oprichter van het textielimperium Beaulieu.

Op 4 februari wordt de 11-jarige Anthony rond 8 uur 's morgens vlak bij zijn eigen huis in Belsele door twee mannen in de auto getrokken. De ontvoerders vluchten weg, de bossen van Waasmunster in, waar hun auto later teruggevonden wordt.

Anthony'ke, je bent een toffe jongen en iedereen bidt voor u

Moeder van Anthony De Clerck

Twee dagen na de ontvoering organiseren de ouders van Anthony een persconferentie. Eerst neemt vader Jan het woord: "Op dit moment hebben we nog altijd niks gehoord van Anthony en zijn ontvoerders, we zijn dus net als u gedwongen om te wachten op wat gaat komen". Vervolgens richt zijn moeder Martine zich tot de ontvoerders van haar zoon: "Mag ik vragen om goed voor Anthony te zorgen?", waarna ze zich ten slotte nog tot haar zoontje wendt: "Anthony'ke je bent een toffe jongen en iedereen bidt voor u."

Bekijk hier de persconferentie van de ouders van Anthony en lees daaronder verder: 

Video player inladen...

De ontvoerders vragen uiteindelijk 6 miljoen euro losgeld. Een eerste poging om het geld over te dragen, mislukt. 

Op 6 maart 1992 belt Anthony zelf aan bij een huis in Massenhoven, nadat zijn ontvoerders hem vrijgelaten hadden. "Ik zou graag naar mijn mama en papa bellen", zegt hij aan de bewoners. 

Uiteindelijk is hij 32 dagen lang vastgehouden in het Waalse dorpje Engreux. De familie heeft 250 miljoen Belgische frank betaald, dat is omgerekend zo'n 6,4 miljoen euro. Na zijn ontvoering zei zijn moeder op een persconferentie: "Hij at 10 tot 15 snoepen per dag. Dat verklaart dat hij nu vier kilo is bijgekomen en een beetje opgeblazen is". Zijn ontvoerders werden niet veel later opgepakt en worden in 1994 veroordeeld tot levenslang. 

Bekijk hier "Het Journaal" net nadat Anthony teruggevonden was: 

Video player inladen...

Sabine en Laetitia, 80 en 6 dagen (1996)

28 mei 1996. De 12-jarige Sabine Dardenne wordt op weg van haar huis in Kain naar haar school in Doornik van haar fiets gesleurd en verdwijnt spoorloos. 

Weken- en maandenlang is er geen spoor van Sabine. Niemand weet dat ze vastgehouden wordt in het gruwelhuis van Marc Dutroux in Marcinelle. 

De zaak komt pas in een stroomversnelling als op 9 augustus 1996 de 14-jarige Laetitia Delhez in Bertrix verdwijnt, toen ze onderweg was van het zwembad naar huis. Enkele getuigen hadden het busje herkend, een student had een deel van de nummerplaat onthouden. Zo kwamen de speurders uiteindelijk bij Marc Dutroux uit.

Op 15 augustus 1996 kunnen Sabine en Laetitia uiteindelijk door de politie bevrijd worden. Dutroux zelf had aan de speurders bekend waar hij de meisjes verborgen hield. Sabine werd in totaal 80 dagen lang vastgehouden en misbruikt, Laetitia 6 dagen.

In dezelfde zaak kenden de ontvoeringen van Julie, Melissa, An en Eefje spijtig genoeg een slechte afloop. Dutroux werd samen met zijn vrouw Michelle Martin, kompaan Michel Lelièvre en zakenman Michel Nihoul veroordeeld. 

Bekijk hier de emotionele thuiskomst van de ontvoerde meisjes: 

Video player inladen...

13-jarige jongen in Genk, 42 dagen (2020)

De jongen van 13 die vandaag vrijgelaten werd uit Genk, werd in totaal 42 dagen vastgehouden. In de nacht van 20 op 21 april 2020 werd de jongen uit zijn huis in Genk ontvoerd door zwaarbewapende en gemaskerde mannen.

Waarom de jongen precies ontvoerd werd, is nog niet duidelijk. De daders vroegen in elk geval losgeld, maar het parket wil niet communiceren of dat ook effectief betaald is. 

Vandaag, 1 juni, werd hij kort na middernacht in de buurt van zijn eigen huis afgezet, waarna hij zelf te voet naar huis wandelde. 

Enkele spraakmakende ontvoeringszaken, bekijk hier het overzicht van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen